Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Yerli komedide kriz var

Boxoffice Türkiye'nin verilerine göre; 4 Eylül 29 Ekim tarihleri arasında Türkiye'de en çok izlenen film, 951 bin izleyici sayısıyla 'Minyonlar' (The Minions) oldu. Animasyonlar artık tüm dünyada çok izleniyor.
Ailelerin çocuklarını hafta sonu etkinliği içinde sinemaya götürmesi başta olmak üzere bu yükselişe dair birçok neden sıralayabiliriz.
Elbette Şahan Gökbakar, Cem Yılmaz gibi gişe canavarı komedyenlerin yeni filmleri, 'Minyonları' geçecektir. Ancak bu gişe canavarı komedyenlerin bir alt ligi diye tabir edeceğimiz yerli komedilerin 'Minyonlar' tarafından geçilmesi, bence yerli sinemada yaşanacak krizin ilk göstergesi.

İZLEYİCİ KÜSTÜ
'Geniş Aile: Yapıştır' üçüncü haftasında 493 bin, 'Yaktın Beni' ikinci haftasında 125 bin, 'Kara Bela' altıncı haftasında 835 bin, 'Hayat Öpücüğü' üçüncü haftasında 195 bin sayısına ulaştılar.
Geçtiğimiz yıl yerli komedilerin gişe rakamlarının ortalamasına göre bu yıl kayda değer bir düşüş var.
Terör olayları ve seçimler yüzünden konser gibi birçok etkinliklerin iptal edildiği bir dönemde yerli filmler daha çok izlenmeliydi. Bu düşüşte en büyük etken, çok fazla yerli komedi çekilmesi ve bunların birçoğunun kısa yoldan gişede voliyi vurma hedefli olması. Geçtiğimiz yıllarda kalite seviyesi yerlerde sürünen birçok yerli komedi, hak etmedikleri derecede iyi hasılatlar elde etmişlerdi. İzleyici bu yemi bir kere yutar. Yerli komedi furyasına takılıp salonda berbat yapımlara toslayan izleyici bence yerli komedilere küstü. 'Minyonlar'ın birçok iddialı yerli komediyi geride bırakması bunun en bariz göstergesi.
Yerli yapımların gişesi daha da düşecek. Belki sayıca fazla olmaları ve salonları tekelleşerek işgal etmeleri, vasat yerli komedilerin toplamda seyirci sayısını yüksek gösterecek ama bu rakamlar bölüşüldüğünde ortaya çok az yapımcıyı mutlu edecek gişe hasılatları çıkacak. Daha önce de yazmıştım; birçok yerli film zarar edecek. 'Yerli komediyse izlenir' diye gözü kapalı bütün salonlarını kalitesiz filmlere açan işletmelere bu rakamlar umarım ders olur. Bu vasat komediler, kaliteli yerli-yabancı filmlerin gösterim haklarını da gasp etmişti! Sinema dağıtımcıları, salon sahipleri 'Kötü film iyi izleyiciyi kovar' sözünü çerçeveletip duvarlarına assınlar. Çünkü bu kalitesizliğe prim tanıdıkları sürece asıl kaybeden onlar olacak!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA