Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

CHP'nin İran'da, AK Parti'nin Hollanda'da birinci çıkması!

Seçimde en ezber bozan sonuçlar yurt dışından geldi. CHP, Birleşik Arap Emirlikleri'nde yüzde 60.73 oy aldı.
CHP, İran'da yüzde 37.9, Katar'da yüzde 57.2, Umman'da yüzde 50.4 oy oranlarıyla yine birinci parti oldu.
Yurt dışında en çok oy alan AK Parti ise Hollanda'da yüzde 69.7, Danimarka'da yüzde 50.1, Fransa'da yüzde 58.4, Norveç'te yüzde 52.6 oy alarak birçok Avrupa ülkesinde birinci parti oldu.
CHP, şeriat kurallarıyla yönetilen ya da dinin günlük hayatta büyük yer işgal ettiği ülkelerde birinci parti çıkarken, AK Parti'nin bireysel, özgür yaşamın üst seviyelerde yaşandığı ülkelerde birinci gelmesi enteresan. Şimdi bazıları Arap ülkelerinde mühendis, mimar gibi beyaz yakalı Türkler, Avrupa ülkelerinde ise daha orta direkten insanlar yaşıyor ve 'Bu sonuçlar normal' diyor. Elbette oy tercihlerinde gurbetçilerin eğitim durumları ve meslekleri de belirleyici bir rol oynuyor ama bunun oranı yüzde kaç? Norveç'te, Hollanda'da beyaz yakalı ya da özgür, bireysel hayat sürdüren ikinci, üçüncü jenerasyondan Türkler yok mu?

GURBETÇİ PSİKOLOJİSİ
Gurbetçi seçim psikolojisini Türkiye'den çözmek zor. İki yıl kadar yurt dışında kaldım.
Benim elde ettiğim izlenim ise şöyle:
Gurbetçiler oy verirken Türkiye'deki siyasi ve ekonomik gelişmeleri çok fazla kafaya takmıyorlar.
Gurbetçiler oy kullanırken ideolojik ve en önemlisi de duygusal hareket ediyorlar.
Gurbetçiler, yabancı ellerde daha çok sahiplenilmek ve ilgi istiyorlar. Gurbetçiler, kendi haklarını savunan, yeri gelince dünya liderine kafa tutan, restleşen güçlü liderleri seviyor ve gurur duyuyorlar. 'Aman Obama'yı, Merkel'i kızdırmayalım' psikolojisiyle hareket eden siyasetçileri pasif ve korkak görüyorlar.
Gurbetçiler, her fırsatta Türkler'i aşağılayan, Avrupa kafasına meydan okuyan, vatandaşını sahiplenen liderleri seviyor.
Tarihte böyle çok az lider çıkardık. Kurtuluş Savaşı'nda dünyaya meydan okuyan Atatürk, ABD ve Avrupa'nın ambargosuna rağmen, Kıbrıs barış harekatını düzenleyen Bülent Ecevit ve son olarak da Recep Tayyip Erdoğan...
Erdoğan'ın 2009'da Davos'ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e posta koyması hâlâ akıllarda. Erdoğan'ın Müslümanlar'a yapılan haksızlıklara karşı sert tavır alması, Türkiye'yi dizayn etmeye çalışan ülkelere karşı meydan okuması vs... Erdoğan'ın miras bıraktığı dünya liderlerine kafa tutan güçlü lider mirasının, AK Parti'nin yurt dışındaki oylarda da birinci çıkmasında etken olduğunu düşünüyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA