Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Facebook insanları mutsuz ediyor

Danimarkalı bilim insanları, Facebook kullanmamanın insanları daha mutlu ettiğini ortaya çıkarmışlar. Kopenhag'daki Happines Research Enstitüsü'nün 1095 kişinin katılımıyla yaptığı bir araştırmada; katılımcıların yarısı bir hafta boyunca Facebook'u kullanmamış, diğer yarısı ise sosyal ağı kullanmaya devam etmiş. Yedi gün sonra yapılan analizlere göre; Facebook'u kullanmayanlar, kullananlara kıyasla daha hoşnut ve dengeli hissettiklerini bildirmiş. Facebook'u kullanmayan grup; daha iyi konsantre olup daha az stresli hissettiklerini, kurdukları sosyal iletişimlerden de oldukça memnun olduklarını söylemiş.

EVLİLİKLERİ DE ETKİLİYOR
Vallahi ben Facebook kullanan biri değilim, meslek icabı sadece Twitter kullanıyorum ama bence bu araştırma sadece Facebook değil, tüm sosyal medya hesapları için geçerli. Elbette mutlu ya da mutsuz olmak sosyal medyayı nasıl kullandığınızla da alakalı.
Örneğin Facebook'ta gösteriş meraklısı bir arkadaş grubunuz varsa, şımarık ünlüleri takip ediyorsanız ve başkalarının nelere sahip olduğuna çok meraklıysanız; sosyal medya hesapları sizi depresyona bile sokabilir. Diğer insanlar nasıl yaşıyor, mutlular mı, mutsuzlar mı; bunlara kafa yorana kadar insanın kendisiyle ilgilenmesi daha doğru bir yaklaşım diye düşünüyorum.
İş için kullananlara lafım yok ama bir de saatlerce Facebook'tan, Instagram'dan çıkmayanlar var. Gördükleri sanal gerçekliği gerçek sanıyorlar, onlara özeniyorlar.
Halbuki herkes kendini olduğu gibi değil olmak istediği gibi yansıtıyor sosyal medyada. Hadi Twitter'a haber almak için takılın, Instagram'da fotoğraflara bakıp kafa dağıtın ama bu mecralarda takipçi kazanmak için kastığınızda işin rengi değişiyor. Öncelikle zaman kaybediyorsunuz.
Ailenize, çocuklarınıza, sevdiklerinize ayıracağınız zamanı sosyal medyada harcıyorsunuz. Telefonu kapatsanız bile aklınız yine Twitter'da, Facebook'ta oluyor, bulunduğunuz ortamda konu mankenine dönüyorsunuz. Sosyal medya evliliğin de baş düşmanı.
Son dönemde aldatma ve boşanmalardaki artışta sanal ortamdaki sohbetlerin de etkisi olduğu araştırmalarla kanıtlandı.
Elbette teknolojiye hayır diyemeyiz, sosyal medya bir şekilde hayatımıza girecek ama onu ne kadar sınırlarsak o kadar mutlu oluruz. Danimarkalı bilim insanları da bunu kanıtlamışlar işte. Şimdi bu araştırmayı Facebook'ta, Twitter'da paylaşmak için dağılabilirsiniz!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA