Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Charlie Hebdo'dan rezil karikatür

Hz. Muhammed'le ilgili karikatürleriyle tepki çeken Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'ya silahlı saldırı düzenlendiğinde tüm dünya ayağa kalkmıştı. Sebebi ne olursa olsun, 12 kişinin hayatını kaybettiği bu terör saldırısı elbette kınanmayı hak ediyordu. Ancak bizde bazı aydınlar, Charlie Hebdo'ya desteği abartıp düşünce özgürlüğü çerçevesinde çizilen o iğrenç karikatürleri savunmuştu.

AYLAN AYIBI
Evet, düşünce özgürlüğü önemli ve değerli. Charlie Hebdo'nun bazı iğrenç karikatürlerinde bile garip, tartışmalı ve yanlış anlaşılmalara müsait bir eleştiri var. Ancak dergi, düşünce özgürlüğü ile bazen iğrençlik düzeyinde dolaşan ırkçı karikatürleri arasında çok ince bir çizgide yürüyor ve çoğu zaman da milyarlarca insanın kutsal saydığı değerlerle dalga geçiyor.
Charlie Hebdo'dan sadece Müslümanlar değil, Hıristiyanlar ve Museviler de şikkayetçi.
Tam da 7 Ocak Charlie Hebdo saldırısının birinci yıldönümünden bir hafta sonra dergide bu karikatür yayınlandı. Dergiyi destekleyenler acaba bu karikatür için ne diyecek? 'Göçmenler' başlıklı karikatürde Aylan Kurdi'nin Bodrum'da kıyıya vuran cesedi bir balon içinde görünüyor ve yanında 'Küçük Aylan büyüdüğünde ne olurdu?' diye soruluyor. Altta da koşarak kaçan bir kadını, elleri açık halde kovalayan iki erkek görülüyor.
Karikatürün altında da Fransızca'da arkadan elle tacizde bulunanlar için kullanılan 'Tripoteur' kelimesi kullanıp 'Almanya'da tacizci' olabileceği ifade ediliyor. Charlie Hebdo'nun bu karikatürü, Almanya'nın Köln kentindeki yılbaşı kutlamalarında 100'e yakın kadının göçmenlerden oluştuğu belirtilen gruplar tarafından toplu tacize uğramasının ardından çizildi. Bir mizah dergisi, hayatta kalmak için Avrupa'ya kaçarken boğulan 3 yaşındaki bir çocuğa, 'Büyüseydi tacizci olurdu' nasıl diyebilir? Bu ırkçılıktan da öte iğrenç bir karikatür. Bu karikatür aynı zamanda radikal İslamcı terör örgütlerinin ekmeğine de yağ sürüyor. Bu karikatür, güya medeniyetin beşiği denilen coğrafyalarda da entel kabul edilen bazı insanlar da bile vicdan duygusunun kalmadığını gösteriyor.
Teröre karışıyız, düşünce özgürlüğünü savunuyoruz ama hâlâ Charlie Hebdo'yu savunan var mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA