Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Can Dündar o fotoğrafları Avrupa'da basar mıydı?

Cumhuriyet gazetesi, Ankara saldırısını manşetten verirken otobüs durağında can vermiş insanların cesetlerini teşhir eden fotoğraflar kullandı. İşte bu teröre hizmet eden bir habercilik anlayışıdır.
O fotoğrafları gören teröristler eminim zevkten dört köşe oldular.
Bu fotoğraflarla teröristlerin özgüvenini artırmanın, onları güçlü göstermenin; terör gruplarından başka kime faydası var? O fotoğraflar halkta yılgınlık yaratır, teröriste özgüven aşılar ve yurt dışına 'Sakın ülkemize gelmeyin' mesajı verir.
Kimse bu fotoğrafları yayınlamayı gazetecilik olarak göstermesin. Can Dündar, o fotoğrafları Fransa'da ya da ABD'de gazeteye kocaman basabilir miydi?
Daha önce de yazdım; başta PKK olmak üzere terör örgütleri biraz da medyamızın yanlış haber stratejisiyle yıllarca reklamı yapılarak büyüdü.
80'li yıllarda hem tiraj uğruna, hem de bilinçsizce; PKK'lıların öldürdüğü vatandaşların, askerlerin boy boy fotoğraflarının yayınlanmasının cezasını çok ödedi bu ülke.
Günümüzde ülkeler arasındaki güç savaşları medya üzerinden algı yönetimiyle yapılıyor.
Türkiye'deki kaos havası, terör saldırıları birçok ülkenin işine geliyor. Türkiye şu anda teröre karşı büyük bir savaş veriyor. Bu savaşın en önemli cephesi de medyadır.

YILGINLIK YARATIYOR
Can Dündar, bir terör haberi yaparken hangi fotoğrafın kullanılıp kullanılmayacağını, teröristin reklamını yapmadan bir terör saldırısı haberinin nasıl verileceğini bilmiyor mu?
Hepsini geçtim; o fotoğrafları yayınlamak etik mi? Dündar, patlamada hayatını kaybeden insanların yakınlarını düşünmedi mi hiç?
Cumhuriyet'in Zaman gazetesiyle (kayyum atanmadan önce) attığı aynı başlıklar ve terör haberlerini veriş tarzını daha önceki saldırılardan da biliyoruz. Cumhuriyet halkta hep bir yılgınlık havası yaratmak istiyor. Elbette muhalif gazeteler de olacak ama bu yapılan muhalefet de değil. Teröristlerin reklamını yapan, onlara özgüven kazandıran böyle muhaliflik olmaz olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA