Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Hitler sempatizanı yapay zeka

Microsoft'un geliştirdiği ve Tay adını verdiği chatbot (internet ortamında yöneltilen soruları yanıtlayabilen, yapay zeka ürünü yazılım) için Twitter'da bir hesap açmıştı. Ve insanları Tay ile sohbete davet etmişti. Microsoft, Tay'in amacının 'gündelik, esprili sohbetler yapmak' olduğu belirtmiş ve şöyle demişti: "Tay ile ne kadar çok sohbet ederseniz, o kadar akıllı olacak ve sizinle, size özel bir iletişim kuracak."
Ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Devreye girmesinin üzerinden 24 saat geçmeden Tay; Hitler sempatizanı, seks düşkünü, ırkçı ve soykırım destekçisi mesajlar atmaktan çekinmeyen, bol bol küfür eden bir yapay zekaya dönüştü.
Tay; 11 Eylül saldırısını Bush'un gerçekleştirdiğini, Hitler'in çok iyi bir iş çıkardığını, Donald Trump'ın insanlığın tek umudu olduğunu falan yazdı. Şaka gibi ama gerçek! Elbette Tay, tüm bunları kendisine mesaj atan kötü niyetli insanlardan öğrendi. Ve Microsoft, Tay'ın fişini çekmek zorunda kaldı.
Tay'ın yazdıkları ne kadar kötü olsa da aslında bu müthiş bir deney ve deneyim.
Microsoft, ileride Skynet'e dönüşür mü bilmem ama bir yapay zekanın, insanlardan 'insanlık' öğrenmesinin nasıl sonuçlar doğuracağını öğrenmiş oldu.
Birçok faydalı yanına rağmen sosyal medyanın aynı zamanda büyük bir çöplük olduğunu da görmüş olduk. Bu sosyal medyayla nasıl bir gelecek nesil yetişiyor diye şimdiden araştırmalar yapılsa iyi olur!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA