Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Kadınlardan Mahsun’a ayar

Kadınlarla ilgili yanlış mitlerin, düşünce ve anlayışların, cinsiyetçi bakışın Türk sinemasında yeniden üretilip temsil edilmesini ve bu ayrımcılığın normal kılınmasını eleştirmek için verilen Altın Bamya Ödülleri, bu yıl da sahiplerini buldu.
FilmMor'un internet oylamasına açtığı sekizinci Altın Bamya Ödülü; Mahsun Kırmızıgül'ün 'Mucize' filmine gitti. Erkan Petekkaya ise Nurgül Yeşilçay'a yönelik cinsiyetçi tavrı ve açıklamaları sonucu Mansiyon Ödülü'ne layık görüldü.
'Aşk Nerede?',' En Güzeli', 'Eski Sevgiliyi Unutmanın 10 Yolu', 'Kendin Ol', 'Kırmızı' ve 'Krallar Kulübü' filmleriyle yarışan 'Mucize', büyük bir oy farkıyla Altın Bamya'nın sahibi oldu.
Filmlerinde genelde abartılı anlatım ve duygu sömürüsü yapmakla eleştirilen Mahsun'un, kadına bakış açısında sorunlarının olduğu bu ödülle belgelenmiş oldu.
Film çekmek, sadece iyi görsel açılar, sarsıcı öyküler bulmakla bitmiyor; öykünü nasıl anlattığın da önemli. Ne yazık ki Mahsun gibi bazı yönetmenler, filmlerinde kadınları aşağıladıklarının ya da cinsiyetçi bir bakış açısına sahip olduklarının bile farkında değiller. Altın Bamya Ödülleri, genelde esprisi konusu oluyor ama maço ve cinsiyetçi erkeklerin dilini düzeltmede önemli bir rol üstleniyor.
Erkan Petekkaya'nın Mansiyon Ödülü alması da yerinde bir karar olmuş! Petekkaya, en son Yeşilçay için "Beyonce mi o, neyini taciz edeceğim!" diyerek kafa olarak ne kadar alt seviyelerde dolaştığını göstermişti. FilmMor'un, Petekkaya'nın ödülüyle ilgili yaptığı açıklama da hedefi tam 12'den vurmuş: "İfşalara maruz kalan 'mağdur' Erkan Petekkaya'ya geçmiş olsun diyor, kendisini Erkek Karakter Mansiyon Bamyası ile taçlandırıyoruz. Beyonce ödülünü vermek için bizzat gelmek ve gözlerinin içine bakarak 'I Can't Take No More' şarkısını söylemek istedi ama yaşadığımız elim olaylar nedeniyle ödül törenini iptal ettiğimiz için bir mesaj gönderdi: 'Diyır Erkın, tenk yu veri maç for yor kaynd vörds. Pliiz kam tu heress me venevır yu layk. Jay Z end Julius ar luking forvırd tu yor vizit.Kissis, B."
Bu açıklama ödülden daha güzel olmuş; gerçekten çok güldüm.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA