Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

RTÜK çocukları seviyorsa izin vermez!

2014 yılında TV8'de yayınlanan 'O Ses Çocuklar' yarışmasında, 7-14 yaşındaki çocuklar her türlü müziği seslendiriyorlardı.
Yarışmada çocukların yaşam öykülerine de yer veriliyordu. Kimi zaman çocukların duygusal durumlarına da değinilen programda, çocuklar birbirleriyle kıyasıya yarışıyorlardı.
RTÜK, özellikle çocukların birbirleriyle yarıştırılmasının yanlış olduğunu belirterek programa birkaç kez bölüm başına ceza vermişti. Bu cezalara rağmen program yayına devam edince RTÜK, tarihinde ilk kez bir programa bölüm başına değil, formatı nedeniyle 150 bin TL ceza kesmişti.
Bu da bundan sonra çocukların bu tür programlarda yer alması durumunda herhangi bir ihlal aranmayacağı, doğrudan ceza verileceği anlamına geliyordu.

ORTADA SÖMÜRÜ VAR
Gelelim bugüne... 'O Ses Çocuklar' ben bu yazıyı yazdığım saatlerde henüz ekrana gelmedi ama siz bu yazıyı okuduğunuzda yayınlanmış olacak. TV8, formattan yediği cezaya bir çare bulmuş olmalı ki, bu yarışmayı tekrar ekrana getiriyor.
Ancak RTÜK, 'O Ses Çocuklar'a 2014 yılında ceza verirken şu yasa maddesini gerekçe göstermişti: "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar; bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz."
Bu, formatı ilgilendiren çok geniş kapsamlı bir madde. Yani RTÜK, özetle; 'Çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimine zarar veren programları yayınlamayın' diyordu.
Şimdi ne değişti de bu yarışma ekrana geliyor? Bu tür yarışmalar bazı ülkelerde var, bazılarında yok ama tüm dünyada tartışılıyor. Çünkü ortada çocuk sömürüsü var!
Çocuk gelişimcisi ve psikolog gibi birçok uzman, çocuklara yanlış rol modelleri sundukları için bu tür yarışmalara karşı.

REYTİNG İÇİN...
Hepsini geçtim; son dönemde çocuklara yapılan taciz, tecavüz, cinsel istismar haberleriyle çalkalanıyor ülkemiz. Tam da bu dönemde çocuklar yine allanıp pullanacak, makyaja boğulacak, saçları yapılacak ve birer pop star edasında ekrana çıkartılacaklar. Belki yine çocuklara dramatik hayat öyküleri anlattırılacak, aileler sanki çocukları için hayati bir meseleymiş gibi sonucun açıklanmasını bekleyecekler ve en kötüsü, kazananlar ve kaybedenler olacak. Peki, ne için? Reyting için! Yapımcı ve jüri üyeleri; çocuklar için duyarlı açıklamalar yapıp 'Yardım kuruluşlarına bağış yapılacak' demesinler! Hiç inandırıcı olmayacaklar. TV sektöründen basına, sokaktaki vatandaşa kadar herkes bu yarışmanın çocuk sömürüsü olduğunu ve reyting için yapıldığını biliyor. Sadece TV8 değil, hiçbir kanal reyting için çocukları metalaştırmasın, yarıştırmasın, sömürmesin!
Eğer TV8, çocuklara değer veriyorsa bu yarışmadan vazgeçsin. Eğer RTÜK samimiyse, bu ülkenin çocuklarına değer veriyorsa bu yarışmanın ekrana gelmesine izin vermesin. Çocuklar sömürülmesin!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA