Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Suriyelilerin ticarete atılması

Türkiye'ye gelen 2.5 milyonu aşkın Suriyeli mülteciyle ilgili genel kaygı şu; bu kadar Suriyeli'ye nasıl bakacağız, zaten işsizlik var!
Financial Times'ın; 'Suriyeliler krizi fırsata dönüştürüyor' başlığını taşıyan haberi, ezber bozacak cinsten. Suriyeli göçmenlerin, Türkiye'de iş kurmanın diğer komşu ülkelere nazaran daha kolay olması sayesinde başarılı işletmeler kurabildiklerini yazıyor. Haber, tatlı ustası olan bir Suriyeli göçmenin, Lübnan ve Mısır'daki başarısız iş kurma girişimlerinin ardından Türkiye'de iki yıl içinde yanında 40 kişiyi çalıştırdığı bir işyeri sahibi haline gelmesinin hikayesini anlatıyor.

EKONOMİYE KATKI
Gazetede yer alan verilere göre; 2011'den bu yana Türkiye'de Suriyeliler ve Türk ortağı olan Suriyeliler tarafından açılan şirket sayısı 4 bin civarında. Tüm ekonomik araştırmalar; Suriyelilerin yaptıkları yatırımlarla Türkiye'de ekonomiye katkı sağladığını belirtiyor.
Bu haber bile Türkiye'nin ne kadar güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu gösteriyor. Öte yandan Suriyelilerin hızla ticarete atılması bizdeki küçük esnafı kızdırabilir. Almanların her yere restoran açan Türklere gıcık kapmasına benzer bir tepki, gelecekte bizde de yaşanabilir. Bence ırkçı duygulara kapılmak yerine; kafayı kullananın kazandığını düşünmeliyiz ve tıpkı ABD, Almanya gibi Türkiye'nin de bölgesinin en büyük fırsatlar ülkesi olduğunu görmeliyiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA