Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Bu gurur senin Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Dünya İnsani Zirvesi için kaleme aldığı makalenin bence en önemli detayı şuydu: "Büyük bir iftiharla belirtmek isterim ki; Türkiye dünyada en fazla mülteci barındıran, milli gelire oranla yardımlarını en fazla artıran ülkedir." Aljazeera Türkiye sitesinde, 2015 Küresel İnsani Yardım Raporu'nu açıklayan önemli bir haber paylaşıldı.
Bu rapora göre; Mayıs 2015 itibarıyla Türkiye, en fazla sığınmacı barındıran ülke.
Yalnızca 2013'te Türkiye'nin, Suriyeli sığınmacılara sivil toplum çabaları hariç harcadığı para;1.6 milyar dolar. Rapora göre; bu durum Türkiye'yi; ABD ve İngiltere'den sonra dünyanın üçüncü büyük bağışçı ülkesi yapıyor.
Türkiye'yi; Almanya ve Japonya izliyor.
Türkiye, milli gelirine oranla en fazla yardım yapan ülke. Kişi başı en fazla yardım yapan ülkeler sıralamasında da yedinci.
Haberde ayrıca Türkiye'nin Suriyelilere yönelik bugüne kadar yaptığı toplam insani yardımın ise 10 milyar dolar olduğu yazıyordu.
Buna gelen uluslararası destek ise sadece 455 milyon dolar ile sınırlı.
Türkiye'nin yaptığı yardımlar sadece Suriyeli sığınmacılarla sınırlı değil elbette. Filistin'den Irak'a, Bosna Hersek'ten Somali'ye birçok ülkeye ayrıca yardım etti, etmeye devam ediyor.
Şu tablo çok önemli: Türkiye'nin yaptığı insani yardım AK Parti'nin 2002'de başa geçmesiyle birlikte yavaş yavaş artıyor. Yardımlarda 2009'dan itibaren büyük bir sıçrama yaşanıyor. 2012'de insani yardımlarımız iki katına çıkıyor ve hızla artmaya devam ediyor.
Biz; bölgemizde ne zaman bir karışıklık ya da savaş çıksa, kapılarımızı yardıma muhtaç insanlara açarken, 'içimizdeki İrlandalılar' ise inatla Türkiye'yi dünyaya şikayet ediyorlar. En son HDP Eş Genel Başkanları Yüksekdağ ve Demirtaş, Dünya İnsani Zirvesi'ne katılacak BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a bir mektup gönderip Türkiye'yi şikayet etmişler. Ban Ki-moon'a 'Erdoğan'ı meşrulaştırma' demişler. İnsan, Suriye'de Esad rejiminden Kürtleri Türklerin kurtardığını hatırlar ve şu yardım rakamlarına bakıp utanır yahu!
Rusya krizi, Suriye iç savaşı, mülteci akını, Suriye'deki savaş yüzünden komşu ülkelerle olan ticaretin azalması, patlayan canlı bombalar, turizmde yaşanan kriz, PKK terörü... Tüm bu zorluklara rağmen en çok insani yardım yapan üçüncü ülke olmak Türkiye'nin ne kadar güçlü bir ülke olduğunu gösteriyor.
Bu ülkenin vatandaşı olmaktan ne kadar gurur duysanız azdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA