Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Muhammed Ali, Süpermen’e karşı

Medyada, sosyal medyada; Muhammed Ali ile ilgili birçok olay, anı okuduk, izledik. Hayatı filmlere, belgesellere de konu olan Muhammed Ali ile ilgili anlatacak çok şey var. Belki gözden kaçmıştır; Muhammed Ali'yi, Fidel Castro'dan Barack Obama'ya birçok dünya lideri sever ve sayardı. O liderlerden biri de Saddam Hüseyin'di.
Irak, Kuveyt'i işgal ettiği sırada, 2 bin yabancı rehin alınmıştı. Muhammed Ali, Bağdat'a bizzat gidip Saddam Hüseyin'le rehineleri serbest bırakması için görüştü.
Bağdat'a bir politikacı olarak değil, bir Müslüman olarak geldiğini söyleyen Muhammed Ali, o gün 15 rehineyle birlikte Amerika'ya dönmüştü.
Muhammed Ali'nin boksa başlamasına neden olan olayda bile bir ayrımcılık söz konusu: Küçük Ali, 1954 yılında babasının Noel'de hediye ettiği kırmızı bisikleti panayırda çalınınca, ağlaya ağlaya polisi arar. Küçük Ali, aradığı polisi bir çadırda boks maçı izlerken bulur. Irkçılığın zirvede olduğu o yıllarda elbette ağlayan bir siyah çocuğu kimse dinlemez. Ama küçük Ali, o gördüğü boks maçı atmosferinden müthiş etkilenir; polisi ve bisikletini çalanları, ringdeki boksör gibi yere sermek için ilk boks hocası Joe Elsby Martin'in yanında boksa başlar.

ALBÜM DE ÇIKARDI
Gerçek hayatta kendisine rakip bulamayan Muhammed Ali, aradığı rakibi, 1978'de çizgi roman dünyasından buldu.
Muhammed Ali ile Süpermen; önce ringde kapışır, daha sonra güçlerini birleştirip dünyayı işgalci uzaylılardan kurtarırlar.
Müslüman olduğu için maruz kaldığı ayrımcılık ilginç bir şekilde Muhammed Ali'nin müzik kariyerine de darbe vurdu.
Evet, Muhammed Ali müzikle de ilgilendi.
1964 yılında çoğunluğu şiir ve yorumlardan oluşan ilk albümü 'I am the Greatest'ı yayınladı. Efsane boksör daha sonra 'The Gang's All Here' adlı albümünde, 1960'ların klasiklerini yorumladı. Ancak İslamiyet'i seçip adını değiştirmesinin ardından plakçısı Columbia Records, bütün albümlerini piyasadan toplattı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA