Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Suriye lehçesi üzerine bir çalışma

Ortadoğu ülkelerinin konuştuğu en yaygın dil Arapça. Ancak Arapça, ciddi anlamda bölgesel bazı lehçe değişiklikleri gösteriyor. Hatta bir lehçeyle konuşan Arap'ın, diğer lehçeyle konuşanı anlayamayacağı ölçüde farklılıklar olabiliyor. En yaygın kullanılan lehçelerden biri de Suriye lehçesi.
Türkiye'de yaklaşık 3 milyon Suriyeli var. Suriyeli mültecilerin Türkiye'ye entegrasyonu büyük bir proje. Entegrasyonu sağlamak için önce iletişim kurmak gerekiyor. Çalışma hayatından eğitime, sağlığa birçok alanda Suriyeli mültecilerle iletişimde lehçe farklılığı büyük sorun aslında.
Suriyelilerle iletişimde görevli devlet kurumlarındaki Arapça bilen yetkililerin bile Suriye lehçesini bilmeleri gerekiyor.
İşte bu noktada bir çalışmadan bahsetmek istiyorum. Şam'da doğup büyümüş olan ve Türkiye'de Suriye lehçesi üzerine çalışmalar yapan filolog Hasan Mustafa ile Beyoğlu Dilnihat Özyeğin Anadolu Lisesi'nin müdür yardımcısı filolog Gökhan Bulut; şu günlerde Suriye lehçesi tabanlı bir Arapça sözlük yayınlatmaya hazırlanıyor. Türkiye'de Arapça iletişime büyük katkı sağlayacak olan, turizm ve sağlık alanından örneklerle de desteklenmiş bir çalışma bu. Suriyeli mültecilerle iletişimde büyük bir boşluğu dolduracağına inandığım bu tarz çalışmaların destek görmesini ve sayılarının artmasını umut ediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA