Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Metro, hafta sonları 24 saat çalışmalı

Londra metrosu, 20 Ağustos'tan beri hafta sonları 24 saat hizmet vermeye başladı.
Şimdilik bu uygulama Central ve Victoria olmak üzere iki hatta yapılıyor ama ileride daha fazla hat eklenecek.
Londra'nın gece metrosunu başlatma kararının altında, her yıl yaklaşık 18.6 milyon yabancı turistin ziyaret ettiği kentin ekonomisini güçlendirme isteği yatıyor aslında. Her yıl Londra'yı ziyaret eden yabancı turistler, ortalama 15.6 milyar sterlin seviyesinde harcama yapıyor. Londra'da metro hattının hafta sonları 24 saat çalışması halinde turistlerin gece alışveriş yapması ve harcamalarını sürdürmesi mümkün olacak.

TURİZM CANLANIR
Terör olayları ve 15 Temmuz darbe girişimi ülkemizde turizm sektörünü kötü etkiledi. Rusya ile olan kriz tatlıya bağlandı ama turizmde kriz hâlâ devam ediyor. Turizm denince akla ilk olarak Ege ve Akdeniz şehirleri geliyor, oysa Türkiye'de en çok turistin geldiği şehir İstanbul.
İstanbul'da da turizm ve eğlence sektörü kötü durumda.
Turizm sektörüne katkı olsun diye okullar geç açılıyor, bayram tatilleri uzatılıyor. Amaç insanları tatile göndermek, para harcatmak, ekonomiyi döndürmek değil mi? Peki, turizme katkı olsun diye okulları bile geç açarken, eğitimin kalitesinden taviz verirken neden İstanbul'da hafta sonları metro 24 saat çalışmaz? Metronun hafta sonları 24 saat çalışmasının 2030 yılına kadar Londra ekonomisine ortalama 6.4 milyar sterlin değerinde ek katkı ve 500 bin ek istihdam oluşturması bekleniyor.
İstanbul'da metro hafta sonları açık olsa bu işten hem turistler, hem de İstanbul halkı kazançlı çıkmaz mı?
Meseleye sadece turizm açısından bakmak hata olur.
Örneğin Londra Belediye Başkanı Sadık Han, hafta sonları metronun 24 saat çalışmasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Doktorlar, hemşireler, güvenlik görevlileri, nöbetçiler gibi birçok kişinin gece geç saatlerde ya işine ya da evine gitmesi gerekiyor. Uygulama aynı zamanda kentin gece ekonomisine de büyük bir itici güç olacak. Tiyatroları, canlı müzik mekanlarını, lokantaları düşünün." Aynı şeyi bence İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da düşünmeli. İstanbul'da metronun hafta sonları 24 saat çalışması birçok insan için büyük kolaylık olacak, insanlar daha çok dışarıya çıkıp para harcayacak, mutlu olacak ve ekonomi canlanacak. Daha geniş düşünelim; sadece İstanbul'da değil, Ankara, İzmir ve Bursa'da da bazı metro ve otobüs hatları hafta sonları 24 saat çalışmalı. Milyonlarca insanın hafta sonları evde oturup dizi izlemesi sadece TV kanallarına reyting kazandırır. İnsanların hafta sonları gece dışarıya çıkması, gezmesi, eğlenmesi vs. sadece ekonomiye değil, hayata her anlamda artı değer katar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA