Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Yazık bu çocuklara

Bu fotoğraflar, Bolu'da aynı kampüs içinde bulunan Mustafa Çevikoğlu- Halil Çevikoğlu İlkokulu ile Esentepe Ortaokulu'nda düzenlenen 2016-2017 eğitimöğretim yılı açılış töreninde çekildi. Bolu Valisi, Bolu Belediye Başkanı, Gerede Belediye Başkanı ve Bolu Milli Eğitim Müdürü; törende sırayla tek tek kürsüye çıkıp konuşmuş. Şiirlerin okunduğu, halk oyunları gösterilerinin de yapıldığı törende, sadece protokol konuşmaları bir saat sürmüş.
Güneşin altında uzun protokol konuşmalarını dinleyen öğrenciler, sıcaktan fenalık geçirmiş. Bazı öğrenciler, okul formalarının altına girip güneşten korunmaya çalışmış, bazı öğrenciler de oturdukları sandalyelere başlarını koymuş.
Eskiden de böyleydi... Ben ilkokul öğrencisiyken resmi bayramlarda, okul açılış törenlerinde müdürlerin, öğretmenlerin, bürokratların uzun ve sıkıcı konuşmaları dinlerdik ve bir şey anlamazdık. İlkokulu Firuzağa, ortaokulu Cihangir, liseyi de Beyoğlu'nda okudum. Okuduğum okullar merkezi yerlerde olduğu için, Kenan Evren ve Turgut Özal istanbul'da bir yeri mi ziyaret edecek, hemen yol başına bizi dizerlerdi. Sonra da 'öğrenciler yol boyunca sevgi gösterisinde bulundu' anonsuyla akşam haberlerine çıkardık. Naim Süleymanoğlu'nu bile karşılamıştık.
Bolu'daki açılış törenine bakıyorum da, aradan geçen yıllarda fazla bir şey değişmemiş. Biz ayakta beklerdik, neyse ki şimdi çocukların oturacak sandalyeleri var. Yazık günah bu çocuklara; güneşin altında o kadar saat bekletilmelerinin amacı ne? Bir de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB); öğretmenlerden, çocukları sıkmadan ders anlatmalarını istiyor.
Bence MEB, öğrencilerin katıldığı törenlerde protokol konuşmalarının yapılmasını engellesin ya da konuşmacı sayısı ve konuşma süresini azaltsın.
Aslında çocukların katıldığı törenlerde protokol konuşmaları niye yapılır, orası da ayrı bir tartışma konusu. Çocuklar büyüklerin ne dediğini anlamaz, bürokratlar görev icabı sıkıcı, anlamsız konuşmalar yapar.
Bakın bu çocuklara; daha ilk günden okuldan soğudular. Halbuki okulun ilk günü eğlence ve kutlamalar yapılsa, törenler panayır-festival havasında geçse; çocuklar okula daha mutlu bir şekilde başlar. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 2014 raporuna göre; Türkiye, okula devamsızlık konusunda ilk sırada yer alıyor. Daha ilk günden protokol işkencesi çeken çocuklar, okuldan kaçmasın da ne yapsın!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA