Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Yüzü gösterilmiyor

Filmde Efendimiz'in çocukluğu; yüzü gösterilmeden, sırt çekimleriyle perdeye yansıtılıyor. Hz.
Muhammed'in (S.A.V.) sesi de kullanılmıyor, konuşmaları altyazı olarak veriliyor. Yani filmde Hz. Muhammed'in (S.A.V.) yüzü gösterilmiyor.
Film, dünya genelinde eleştirmenlerden olumlu not aldı. Filme getirilen eleştirilerde genelde mezhepsel ve politik kaygılar ön plana çıkıyor. Suudi Arabistan ve Mısır'da filmin protesto edilmesine; bu ülkelerin, İran ile yaşadığı politik gerginlik neden olmuş gibi görünüyor.
Müslüman olmayan oyuncular rol aldığı için bile filmi eleştirenler var. Yahu Hz.
Muhammed'i (S.A.V.) ve İslamiyet'i en iyi anlatan film kabul edilen 'Çağrı'da bile 28 ayrı ülkeden oyuncu ve teknik eleman çalışmıştı, böyle eleştiri mi olur?
Film en çok yönetmeni Şii olduğu için eleştiriliyor ama aynı film İran'da da Sünnilere çok taviz verildi diye eleştirildi, Majidi'ye çok kızdılar. Eğer bir eseri ya da sanatçıyı herkes eleştiriyorsa, o eser ve sanatçı doğru yoldadır demektir. Kaldı ki Majidi, öyküyü anlatırken objektif kalabilmek için farklı mezhepten birçok din adamından görüş aldı, onlara senaryosunu okuttu. Majidi'nin film için çekimler öncesi görüştüğü Türk din adamları da var. Aslında bu filmi, tartışmaya uzak kalmamak için bile izlemek lazım.
Filmde 'mucize' sahnelerinin abartıldığına, bazı sahnelerin tarihsel gerçekliği yansıtmadığına ben de katılıyorum ama bir sanatçının sembolizme ve metaforlara başvurmasının da en doğal hakkı olduğu unutulmamalı!
Sonuçta çekilen belgesel değil, bir film. Bir filmde öykü anlatılırken onu semboller, metaforlar ve aksiyonla güçlendirmeniz gerekir.
Majidi de bunu yapmı; perdeye yansıttığı mucizeleri filmden bağımsız ele alamayız, o mucizeler öyküye hizmet ediyor.
Filmde bazı kötü niyetli Yahudilerin Hz. Muhammed'i (S.A.V.) kaçırmak istemesi, papazın Hz. Muhammed'in (S.A.V.) peygamber olduğunu anlaması gibi enteresan, daha önce çoğumuzun duymadığı bilgiler de yer alıyor. Filmde tartışma yaratan bir diğer konu da Ebu Talip'in iman etmiş biri olarak gösterilmesi. Ama bundan mezhepsel tartışma çıkarmayı da doğru bulmuyorum.
Bazı çevreler ısrarla mezhepsel tartışma çıkarmaya çalışsa da, filmde Ebu Talip öyküye hizmet eden, az süre almış bir karakter sadece. Bu filmin gayesi Hz. Muhammed'i (S.A.V.)evrensel normlarda dünyaya anlatmak. Bunu da çok iyi başarıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA