Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Almanlar 27 yıl sonra duvar ördü

13 Ağustos 1961 tarihinde, Doğu Alman Meclisi'nin aldığı kararla yapımına başlanan Berlin Duvarı'nın 9 Kasım 1989'da yıkılması; Doğu Avrupa'da komünizmin çöküşü ve Soğuk Savaş'ın sona ermesinin habercisiydi. Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov bile Bild gazetesi için kaleme aldığı makalede; duvarın yıkılmasını Avrupa halklarının bayramı olarak ilan etmişti. 'Utanç duvarı'nın yıkılmasından tam 27 yıl sonra bugün, Almanya'nın Münih kentinde yeni bir utanç duvarı yükseliyor. Hem de bu duvarın yüksekliği 3.7 metre, yani Berlin Duvarı'ndan 10 santim daha yüksek.

KİMİ KORUYOR?
Münih'teki duvarın amacı; 160 kişi kapasiteli mülteci kampı ile halk arasında sınır oluşturmak. Kampta genelde genç sığınmacılar yaşayacağı için, bölge halkı mahkemeye başvurup belediyeden, kamp ile meskun mahal arasına bir duvar örülmesini istedi. Sebep olarak ise; Almanya'daki sığınmacıların halka yönelik taciz ve saldırıları gösterildi. Bir başka görüş ise; duvarın asıl amacının sığınmacıları halktan korumak olduğu...
Geçtiğimiz hafta aşırı milliyetçi bir grup Alman, üç Afgan gence saldırmış ve yaralanan sığınmacılar hastaneye kaldırılmıştı.
Bu kötü olay ve sığınmacılara yönelik olumsuz davranışların artmasının ardından, Alman hükümeti duvar çözümünü uygun gördü. Kimi koruyorsa korusun, duvar duvardır ve bir şehrin ortasına duvar örmek utanç kaynağıdır. Sanki mülteciler, uzaylı! Berlin Duvarı yıkılırken, Almanlar sevinç çığlıkları atıyordu. Aradan 27 yıl geçti, şimdi yeniden duvar inşa ediyorlar. Bir de demokrasi, insan hakları diye atıp tutuyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA