Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖZGE'NİN NOT DEFTERİ ÖZGE ULUSOY

Büyük beden kabanla salaş şıklık

Geçen hafta yazdığım dizüstü çizmelerden sonra bu hafta da yine bu kışın çok popüler parçalarından biri olan 'oversize coat' yani büyük beden gibi duran ama aslında bilinçli olarak öyle giydiğimiz kabanlardan bahsetmek istiyorum.
Birkaç sezondur her şeyin uzunu, büyüğü yani fazlası daha trendy. Boyfriend jeanler, ceketler, salaş gömlekler, dizüstü çizmeler derken geçtiğimiz kış sezonundan beri bu kocaman kabanlar dikkat çekiyor. Büyükannemizin gardırobundan çıkmış gibi duran bu parçaları giymenin püf noktaları çok basit.
Aslında bu kabanların birçok avantajı da var. Mesela benim gibi Mayıs'a kadar soğuklardan şikayet eden biriyseniz; en kalın kazaklarınız, hırkalarınız, polarlarınızla bile lahana bebek gibi değil, cool görünebilirsiniz. Çalışan hanımlar için de iş ceketlerine salaş bir hava katıp modern bir şıklık yaratabilmeleri açısından şahaneler.
Skinny jean ve dar balıkçı bir trikonun üzerine giydiğiniz oversize kabanla ortamın en havalısı olabilirsiniz. Bu kabanı ister spor ayakkabıyla, ister stiletto'yla, ister çizmeyle kombinleyebilirsiniz.
Fazla kilolarından şikayetçi hanımlar içinse bir mucize; en kısa modeli bile basenin altında kalan bu kabanlarla kendilerini rahat hissedebilirler.

KEMER TAKABİLİRSİNİZ
Mini etek veya şortla kombinlendiğinde hafif bacak dekoltesiyle kadına büyük çekicilik katan bu kabanlar, boyfriend jean üstü kalın bir kazakla kombinlendiklerinde ise yarattıkları asi havayla bambaşka bir görünüm sunuyorlar.
Üstelik her rengi ve neredeyse her deseni makbul.
Vücut kıvrımlarınızı göstermek isterseniz kabanınızla uyumlu bir kemer kullanabilirsiniz.
Son olarak bu kabanları uzun saplı bir çantayla kullanmanızı öneririm.

Bere takmanın püf noktaları


Kış henüz kendisini tam göstermese de ben bu mevsimin en sevdiğim aksesuvarlarından biri olan berelerimi takmaya başladım bile. Bereler de neredeyse tüm aksesuvarlar gibi bir zamanlar askeri üniformaların parçalarıydı. Daha öncesinde ise çoğunlukla Fransız çiftçilerin kışın soğuktan korunmak için kullandıkları başlıklardı. 1960'larda Che Guevara'nın ünlü yıldızlı beresi ile politik bir anlam kazanan bereler, yine aynı dönem Batılı ülkelerde ressamların, şairlerin ve cazcıların da en çok kullandığı aksesuvar oldu. Sadece yünden değil; deriden, polar kumaşlardan ve hatta ipekten de üretilen bereleri, yine aynı yıllarda kadınlar da günlük hayatlarında kullanmaya başladı. Bere takarken iki şeye dikkat etmemiz gerekir. Öncelikle bere alnımıza düşmemeli, yüzümüzü çerçeveleyecek şekilde takılmalı. Eğer kahkül ya da perçeminiz varsa; onu berenizin dışına çıkarın. Bereniz küçük ise ya sağa ya da sola yatırarak takın. Bere bolsa; saçımızın tamamını içine alacak şekilde kafamızın arkasından boynumuza doğru da düşürebiliriz.

Abdülmecid'den ilham alan koleksiyon

Bu hafta kendi atalarımızdan yani Osmanlı'dan yola çıkan, hatta adı bile Osman olan yaratıcı bir markayı tanıtmak istedim. Osman'ın yaratıcısı Sedef Çalarkan; kendi markasını kurmadan önce Arzu Kaprol, Derin Design ve Telsim gibi büyük markalarla çalışmış. Ben kendisiyle 2005'de tanıştım, 2008'de markanın yüzü oldum. Osman için yaptığımız çekimde sarı küt peruğumla başka bir kadın olmuş ve harika eleştiriler de almıştım. Sedef kendisini konsept tasarımcısı olarak tanımlıyor. Günümüzde trend olan neo Osmanlı akımının öncüsü olan markasını, iPod dinleyen padişah figürlerinden siz de belki hatırlarsınız. Çalarkan; tasarladığı ürünleri ait oldukları zaman dilimlerinden çıkarıp, onlara anlam katıp popülerleştiriyor. Ona göre markasının yaşı yok. Çalarkan, kaynağı öz kültürümüz olan markasını tasarlarken gençlerin yenilikçi yaklaşımlarından ilham alıyor.

RAHATLIK ÖN PLANDA
Çalarkan'ın son koleksiyonu ise Abdülmecid adını taşıyor. Koleksiyonda mecidiye nişanları kullanılmış. Abdülmecid'in duruşu ve üniforması ise Çalarkan'a ilham vermiş. Rahatlığın ön planda olduğu 40 parçalık koleksiyonda; o döneme ait baskılar, altın işlemeler ve rafine dekolteler göze çarpıyor. Çalarkan; Osmanlı'nın ihtişamlı üniformasını modern çağın kadınına uyarlayarak onun tasarımlarını tercih edenleri onurlandırdığını söylüyor. Tasarımlara Muhteşem Yüzyıl: Teşhir-i İhtişam sergisinin içindeki mağazadan da ulaşabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA