Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖZGE'NİN NOT DEFTERİ ÖZGE ULUSOY

Avant-Garde modanın ünlü tasarımcısı

NIELS PEERAER

Bu hafta birbirinden şık çantaları ile göz dolduran yeni bir aksesuvar tasarımcısından bahsetmek istiyorum: Niels Peeraer.
Fiyonklu çantaları ile geçtiğimiz moda haftalarında oldukça popüler olan genç tasarımcı, 1989 yılında Antwerp'de dünyaya gelmiş. Klasik ve moderni birleştiren birbirinden iddialı çanta tasarımlarına sahip olan Peeraer'in bu şehirde doğmuş olması büyük bir şans. Belçika'nın kuzeyinde bulunan ve avant-garde modanın merkezlerinden olan Antwerp'in moda dünyası ile ilişkisi diğer moda şehirlerinden biraz farklı gelişiyor.
Ortaçağ'dan itibaren Gent ile beraber Belçika'nın ve hatta tüm kuzey Avrupa'nın tekstil şehirlerinden biri olan Antwerp; 1960'lı yıllarda avant-garde sanatın merkezlerinden biri haline geliyor.
II. Dünya Savaşı'nda yoğun bir şekilde bombalanmış olduğu için tarihsel dokusunu kaybeden Antwerp'i çekici kılmak için farklı fikirler ortaya çıkarmak isteyen belediye ve şehir yönetimi; 1980'li yıllarda kollarını sıvıyor. Milano, Paris, Londra gibi moda merkezleri ile yarışmanın ancak farklı bir anlayış ve tarz belirlenirse mümkün olabileceğini düşünerek Antwerp'in öncü ve alternatif sanattaki alt yapısı, şehirdeki moda üretimine de yansıtılıyor. Şehirdeki Kraliyet Sanat Akademisi'nde moda tasarımı bölümü açılıyor. Punk, New Romantics gibi alternatif gençlik hareketlerinden etkilenen akademi öğrencileri, mezun olduktan sonra dünyanın en ünlü moda evlerinde tasarım yapma imkanı buluyor. Bu ilk kuşak öğrenciler şimdi dünyanın en ünlü tasarımcılarından olan Ann Demeulemeester, Marina Yee, Dirk Bikkembergs, Dries Van Noten ve Martin Margiela.
Alternatif yaratımın, özgünlüğün merkezi haline gelen şehirden en son çıkan isim ise; sanırım birbirinden şık, şirin ama bir o kadar da rahat kullanıma sahip çantaları, şaşkınlık uyandıran şapkaları, bileklikleri ve eldivenleri ile Niels Peeraer oldu. Giyinmenin özü örtünme dürtüsü ise modanın özü ise yaratma arzusudur. Bu nedenle sanat modaya ne kadar yaklaşırsa, benim gözümde değeri o kadar artıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA