Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖZGE'NİN NOT DEFTERİ ÖZGE ULUSOY

Hem güzel, hem de başarılı olmak çok mu zor?

Her yıl Aralık'ta gerçekleşen ve en çok ses getiren olaylar arasında; Pirelli Takvimi'nin lansmanı yer alır. Moda fotoğrafının efsane isimlerinden Annie Leibovitz, bu yılın takviminden bahsederken yer yerinden oynadı. Her yıl döneminin en güzel kadınlarının ve çoğunlukla da top modellerinin erotik pozlarının yer aldığı takvim, gösteri dünyasının klasikleri arasına girmişti. 2015'te fetiş teması ile Adriana Lima'dan Gigi Hadid'e son yılların en güzel modellerinin kırbaçlı, lateks çamaşırlı pozları adından söz ettirmişti.
2016'da ise Pirelli, tarihindeki en büyük değişikliği yaparak takvim yüzlerini moda dünyasından seçmedi.
13 tane farklı yaşlarda, etnik kökende, kimlikte kadını buluşturan takvimde ilk defa baştan çıkarıcı pozlar yok. Patti Smith'den Yoko Ono'ya pek çok ünlü kadın figür, takvim yapraklarını süslüyor.
Serena Williams ve Amy Schumer'ın iç çamaşırları ile üstsüz pozları var takvimde. Fakat Williams'ın tartışma konusu olan kaslı vücudu ve Schumer'in göbeği bugüne kadar dünyanın en ünlü top modellerini sayfalarına konuk etmiş takvim için çok sıra dışı görüntüler. Geçen sene takvimin ilk çıktığı 1964'ten beri kendini tekrarladığı yönündeki eleştirilere cevap niteliğindeki bu seçimler, başka bir soruyu daha gündeme getiriyor. Leibovitz; takvim kızlarını hayattaki başarılarını göz önüne alarak seçtiklerini belirtirken aslında çok klasik bir öngörüyü de tekrarlamış oldu. Bir kadının seksi ve güzel bir bedene sahip olması, onu aptal ve başarısız yapar mı? Ya da tersinden soralım; bir kadının gösterişli olmaması, onu çok mu başarılı yapar?

'GENEL GEÇER BİR ZEVK'
Pirelli takvimi için devrim olarak adlandıracağımız fotoğraflarda Leibovitz'in vurguladığı başarılı ve düşünen kadınların aslında seksi olduğu söylemi; daha önceki yıllarda takvime poz vermiş güzel kadınları 'genel geçer bir zevk' olarak tanımlamaya yetiyor. Oysa dünya üzerinde doktorlara, yönetmenlere, ressamlara, yardımseverlere, sporculara ihtiyaç olduğu kadar mankenlere, sinema yıldızlarına da ihtiyaç olduğu kesin. Çıplaklık, baştan çıkarıcılık, zeka, başarı, hırs, yaratma dürtüsü; kadın doğasının farklı perspektifleridir ve kadın çok yönlü ve heyecan verici bir varlıktır. Bu nedenle onu çirkin, güzel, seksi, sıkıcı, avam, aptal, güçsüz gibi belli kalıplara indirgememek lazım. Hepimizin bildiği üzere; Marilyn Monroe'nun ödediği kefaret doğrultusunda kimsenin kadınları artık belli kıstaslar ile değerlendirmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA