Mhp 'Bildiğiniz' gibi
Davutoğlu'nun koalisyon turlarının ikinci durağı MHP'ydi. Davutoğlu, Bahçeli ile görüşmesinin ardından "Hükümet ortaklığında bulunmama yaklaşımlarını bir kez daha ifade ettiler" dedi
Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri için dün MHP heyetini ziyaret etti. Davutoğlu, görüşmenin ardından, MHP'nin koalisyon hükümetinde yer almak istemediğini aktardı. "İbre CHP'ye mi döndü" sorusuna "Bir hükümet yapısı ortaya çıkana kadar, bütün partilerle görüşmeyi sürdürmeye devam edeceğiz" yanıtını veren Davutoğlu, şunları söyledi:
SAMİMİ ORTAMDA GÖRÜŞTÜK:
CHP heyeti ile yaptığım görüşmenin aynısını vurgulayarak söyleyeyim, çok dostane ve samimi bir ortam içinde görüştük. Bu Türkiye'deki siyasi kültür açısından son derece önemlidir.
HÜKÜMET ORTAKLIĞI İSTEMEDİ:
Hükümet ortaklığında bulunmama tarzında bir yaklaşım içinde olduklarını, bir kez daha teyiden ifade ettiler. Bu MHP'nin ve Sayın Bahçeli'nin kendi tutumları itibarıyla saygı duyduğumuz bir görüştür. İhtiyaç olması halinde tekrar görüşme hususunda ortak bir yaklaşımımız oldu. Bu bağlamda, bundan sonraki gelişmeler çerçevesinde hem arkadaşlarımız hem de ihtiyaç duyulması halinde Sayın Bahçeli ile bayram sonrasında ikinci bir görüşme imkanımız var.
CUMHURBAŞKANI GÜNDEME GELMEDİ:
Cumhurbaşkanlığı konusu hiç gündeme gelmedi. Zaten ifade ettiğim gibi, beni bu görevle yetkilendirmiş bir makamı tartışmayı doğru bulmam.
İKİ KONUDA MUTABAKAT:
Hükümet yapısı itibariyle bizim yine iki hususta mutabık kaldığımız konu; Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması ve güçlü bir hükümet olması. Bunlarda da mutabık kalınca, her an görüşebileceğimiz durumlar, şartlar oluşabilir. CHP ile aynı mesafede misiniz? Bugün de diyorum ki, bir parti ile koalisyonu kurup, protokolü imzalayana kadar her parti ile aynı mesafedeyiz. Bu da bizim pozisyonumuz.
GÜNEŞ MOTEL TRAVMASI YAŞATMAYIZ:
Geçmişte çoğunluk bulamayan bazı partiler, milletvekili transferi yoluyla hükümetler kurmaya çalıştı. Bizim asla Günel Motel travmasını bir daha ülkemiz demokrasisine yaşatmak gibi bir niyetimiz yok. Bu arada iş dünyasının, sivil toplumun ve dış dinamiklerin, AK Parti-CHP koalisyonunu öncelikli olarak gündemlerine aldıkları öğrenildi.
'100 DAKİKA' HASSASİYETİ
Cumhurbaşkanı'ndan hükümeti kurma görevini alan Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ardından dün de MHP lideri Bahçeli ile görüştü. CHP ile 100 dakika (1 saat 40 dakika) görüşen Davutoğlu ve beraberindeki AK Parti heyeti, MHP'ye de yaklaşık 100 dakika ayırdı. Görüşmenin 14.00'te yapılması planlanıyordu, ancak Davutoğlu'nun TBMM Genel Kurulu'ndaki RTÜK seçimleri nedeniyle 1 saat öne alma talebine MHP olumlu yanıt verdi. Görüşme yeri de MHP tarafından, Bahçeli'nin TBMM'deki makamı olarak belirlenmişti. Görüşmeye tam zamanında gelen Davutoğlu, yine 06 DB 0353 plakalı sivil aracı tercih etti. AK Parti heyetinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Genel Sekreter Haluk İpek, Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Antalya Milletvekili Lütfi Elvan ve Ankara Milletvekili Ertan Aydın yer aldı. Bahçeli'ye ise Grup Başkanvekili Oktay Vural, Genel Başkan yardımcıları Kenan Tanrıkulu, Semih Yalçın, Genel Sekreter İsmet Büyükataman ve Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı eşlik etti. Bahçeli, Davutoğlu'na porselen tabak hediye etti.
BAHÇELİ , CHP'Yİ ADRES GÖSTERDİ