Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın geçtiğimiz temmuz ayında yayınladığı ve ekmeğin içindeki belli oranlarda kepek bulunmasını zorunlu hale getiren "Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği"nin uygulanmaması tepki görürken, devletin çabalarına diyetisyenler de destek verdi. Medical Park Tarsus Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar, beyaz ekmek yerine esmer ekmek tüketilmesinin, diyabet ve tansiyon başta olmak üzere birçok hastalığı engelleyeceğini söyledi.
ESMERDE VİTAMİN VAR
Diyetisyen Özge Akar, "Beyaz ekmek içeriğindeki katkı maddelerinden dolayı diyabet, hipertansiyon ve kolesterol hastaları açısından risk taşımaktadır" dedi. Tercihin her zaman esmer ekmekten yana olması gerektiğini kaydeden Medical Park Tarsus Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar şöyle devam etti: "Esmer ekmek, posa içeriği yönünden midemizde daha fazla yer kaplıyor, daha erken tokluk sağlıyor. Esmer ekmekte kepek oranının arttırılmasıyla lif oranı yükseltilmiştir. Yüksek lif alımı kolesterolün düşürülmesinde etkili olmakla birlikte kan şekeri kontrolü, kalp damar hastalıklarının önlenmesi, sindirim ve bağırsak fonksiyonlarının düzenli çalışmasına yardımcıdır."
MİNERAL ZENGİNİ
Diyetisyen Akar, buğday unu elde edilirken, buğday taneciklerinin tamamının öğütülmeden konulması nedeniyle esmer ekmeğin diğer ekmelere nazaran daha fazla vitamin ve mineral içerdiğini de belirtti.