X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Adanalı fırıncılar kepekli ekmeğe hazır
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Adanalı fırıncılar kepekli ekmeğe hazır

  • Giriş Tarihi: 25.1.2013

Ekmekte kepek oranını artıran uygulama için Adanalı fırıncılar da 'İyi olur' diyor. Oda başkanı Mahmut Alptekin: Günlük 200 bin ekmek israfı da önlenmiş olacak

Geçtiğimiz temmuz ayında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yayınladığı ve ekmeğin içindeki belli oranlarda kepek bulunmasını zorunlu hale getiren "Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği"ne Adanalı fırıncılar da destek verdi. Üye sayısı 480'i geçen Fırıncılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mahmut Alptekin, kepekli ekmeğin sağlığa faydasının yanı sıra Adana'da her gün yaşanan 200 bin ekmek israfını da (yılda 51 milyon lira )en alt düzeye indireceğini, böylece yıllık söyledi.

AYNI ANDA GEÇİLMELİ

Kepekli ekmeğe geçilmesinin kendileri açısından sorun olmayacağını belirten Mahmut Alptekin, "Uncular bize hangi unu verirse biz onunla ekmek yaparız. Devletin, bütün un fabrikalarının kepek ekmeğine geçmesini sağlaması lazım. Ama burada haksız rekabetin önlenmesi adına önemli olan, aynı anda bütün fabrikaların kepekli una geçmesi ve bütün fırınların da kepekli ekmek üretmesi. Bir grup beyaz ekmeğe devam edip diğeri kepekliye geçerse tüketici tabii ki alışkanlık nedeniyle beyazı tercih eder" dedi.

FAYDALARINI BİLİYORUZ

Kepekli ekmeğin faydalarının sayılamayacak kadar çok olduğunu belirten Mahmut Alptekin, "Kepekli ekmek çabuk doyurur ve daha tok tutar. Böylece daha az yiyebilirsiniz. Ayrıca bağırsakları da çalıştırır. Bunları bildiğimiz için biz de fırıncılar olarak kepekli ekmek üretmek isteriz. Kepeklinin maliyeti daha fazla olur ama daha az yedirdiği için aslında ötekinden daha ucuza gelir. Maliyet ve fiyatlar kendi dengesini bulur. Dolayısıyla kepekli ekmeğe geçmek bize sıkıntı yaratmaz. Belki ilk aylarda insanların alışkanlıkları nedeniyle biraz sorun olur, onu da atlatırız" diye konuştu.

FIRIN ENFLASYONU VAR

Fırıncılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mahmut Alptekin, Adana'da ekmekte asıl sıkıntının israftan kaynaklandığını söyledi. Kentte günde 200 bin ekmek israfı yaşandığını belirten Alptekin, "Adana'da her gün, 200 bin ekmek satılamayıp fırınlara iade ediliyor. Bunları tanesi 5 kuruştan inek besicilerine satıyoruz. İsrafın nedeni ise Adana'da ihtiyaçtan çok daha fazla fırın bulunması. Adana'nın günlük ekmek tüketimi 1,5 milyon, üretim kapasitesi ise 8,5 milyon. Kepekli ekmeğe geçilmesiyle birlikte daha az ekmek tüketilecek, bu da israfı azaltacaktır" dedi.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.