X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Aşırı tuz tüketimi hastalık davetiyesi
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Aşırı tuz tüketimi hastalık davetiyesi

  • Giriş Tarihi: 16.2.2013

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Kutlu, dünyada günlük 5 gr olarak belirlenen tuz kullanımının Türkiye'de 3 kat fazla olduğunu söyledi

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kutlu, tuz tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, aşırı tuz tüketimi nedeniyle dünya genelinde hızla yayılan kronik hastalıklardan ölen kişi sayısının giderek arttığını söyledi. Kutlu, kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon, böbrek yetmezliği ve inme gibi birçok kronik hastalığın temelinde aşırı tuz tüketiminin olduğunu belirtti.

GÜNLÜK 5 GRAM

Fazla tuz tüketiminin kan basıncı artışına neden olduğunu ifade eden Kutlu, "Yüksek kan basıncı, ülkemizde ölümlerin en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre maksimum tuz alımı günlük 5 gram olarak belirlenmiştir. Ülkemizde ise tuz tüketiminin bu oranın 3 katından daha fazla olduğu bilinmektedir" dedi.

'TUZ KULLANMAYIN'
Yemek pişirirken tuz kullanılmamasını öneren Dr. Mustafa Kutlu, "Lezzet katmak için maydanoz, nane, dereotu, çeşitli baharatlar, kımızı biber, limon ve sirke kullanılabilir. Ketçap, mayonez, hardal, soya sosu gibi hazır sosların yüksek oranda tuz içerdiğini unutmamalıdır" şeklinde konuştu.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.