X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER ERHAN ÖZMEN: Ekmeğe iade-i itibar
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

ERHAN ÖZMEN: Ekmeğe iade-i itibar

  • Giriş Tarihi: 30.3.2013

Yazın yaklaşması ile diyet mevsimi de geldi. Özellikle bayanların önünde çeşit çeşit diyet listeleri var. Hangisini denesem, o manken şununla zayıflamış, komşum Ayşe bununla, o doktor şunu yiyin diyor, öbürü yemeyin diyor… Konu yazlık giysilerde hoş görünmek olunca 'sağlık' bir kenara atılıyor. Son zamanlarda sıkça gündeme gelen, sağlığa ve beslenme yapımıza aykırı olan karbonhidratsız diyetler de ülkemizin karbonhidrat ve enerji kaynağı olan ekmeği sofralarımızdan kaldırmaya çalışarak sağlığımızı tehdit ediyor. Oysa bizim yüzlerce yıllık beslenme kültürümüze aykırı bir şey ekmeği yok etmek. Son yıllarda sofralarımıza katkı maddeli, beyaz unlu sağlıksız ekmekler gelmeye başlayınca elbette ekmek de itibar kaybetti. Ama artık ekmeğe kaybettiği itibarı vermemiz lazım. Ekmeksiz beslenmenin sağlığımız üzerinde yarattığı tehlikeye dikkat çekerek, ekmeğin faydaları ve bilinçli ekmek tüketimi konusunda kamuoyunu bilgilendirmek için Tarım Bakanımız Sayın Mehdi Eker'in de katılımıyla "Diyette Sağlıklı Ekmek Yemek Gerek" konulu "Ekmeğe İade-i İtibar" paneli düzenledik. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) olarak Beslenme Eğitimi ve Araştırma Vakfı (BESVAK) ile birlikte 23 Mart'ta İstanbul'da düzenlediğimiz panelde Bakan çok güzel bir şey söy- ledi: "Hepsinden yiyorum, hepsini yemiyorum. Soframa gelen gıda neyse hepsinden yiyorum, kendimi bir şeyden mahrum etmiyorum. Çünkü gerekli." İşte diyetin temel felsefesi bu olmalı. Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol, Doç. Dr. Sertaç Özer, Uz. Dyt. Dilara Koçak, Uz. Dyt. Elvan Odabaşı Kanar ve Uz. Dyt. Selahattin Dönmez gibi uzmanların da sunum yaptığı panelde vardığım sonuç şudur ki: Ekmek yemeden yapılan diyetler yağ ve su kaybına neden oluyor. Ekmek vücudun karbonhidrat ihtiyacını karşılayan en zararsız ürün. Ekmek, hammaddesinden üretimine, dağıtımından satışına her türlü şartı eksiksiz yerine getirerek yüksek hijyen standartlarında hazırlanmalı ve tüketiciye ulaştırılmalıdır.

...
Birçok defa elimizdeki nimetin kadrini bilmeyiz, ama kaybedince sahip olduğumuz zaman takdir edemediğimiz değerini hemen anlarız.

Shakespeare

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.