Adana'da Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna (YURTKUR) bağlı Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu ve Dr. Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde yapılan yemeklerde at eti kullanılmasıyla ilgili açılan davada, etleri yemekçilik şirketine sattığı ileri sürülen tutuksuz sanık Bülent S. (37) "Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak şekilde gıda ticareti yapmak" suçundan 5 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Hakim, 2 yemekçilik şirketi sorumlusu ile 5 kişi hakkında ise suç sabit görülmediğinden beraat kararı verdi.
YEMEKTE AT ETİ ÇIKTI
Adana İl Tarım ve Sağlık Müdürlüklerine, Çukurova Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerin kaldığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu'ndaki öğrenciler ile Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'ndeki hastalara içinde at eti bulunan yemekler yedirildiği ihbarı yapıldı. 9 Aralık 2009'da alınan yemek numuneleri Adana ile Mersin İl Kontrol Laboratuarlarında tahlil edildi. Tahlil sonuçlarında yemeklerde at eti tespit edildi. Raporların açıklanması üzerine, üniversitede ve hastanede panik yaşandı.
DAVA AÇILDI
Soruşturmada, 2 ayrı şirketin öğrenci yurdu ve hastaneye yemek verdiği, bu şirketlerin ise at etlerini Et Pazarı sahibi kasap Bülent S.'den satın aldıkları belirlendi. Savcı, şirket sorumluları müşteki sanıklar Mine G., Nurayet İ. Mustafa M., M. Fatih İ., M. Barış C. ile kasap Bülent S. hakkında "Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak şekilde gıda ticareti yapmak ve bu suça iştirak" 1 yıldan 10 yıla kadar değişen hapis istemleri ile dava açtı.
DAVA 3 YIL SÜRDÜ
Adana 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava yaklaşık 3 yıl sonra karar bağlandı. Mahkeme hakimi, at etlerini yemekçilik şirketlerine sattığı iddia edilen Bülent S.'yi 5 yıl hapis cezasına mahkum etti. Hakim, 2'si şirket yöneticisi 5 sanığın ise beraatine karar verdi.