Marmara ve Karadeniz bölgeleri başta olmak üzere Anadolu'da yaygın yetişiyor, temmuz ve ağustos aylarında toplanıp kurutuluyor ve kullanıma sunuluyor. Boyu 20-25 metreye kadar uzayabilen ıhlamur ağacının gövde çapı 1,5 metre civarındadır. Bileşiminde, uçucu yağlar flavonoidler, tannen, farnesol, şeker, organik asitleri bulundurur. Ihlamur ağacının güzel kokulu çiçekleri ve yaprakları kurutularak kullanılır. Çiçekli ıhlamur birinci kalite, yapraklı ıhlamur ikinci kalite olarak kabul edilir. Ihlamurun etkinliğini korumak amacıyla kuruma eylemi tamamlandıktan sonra havayla teması kesilir. Gelin birlikte tamamlayıcı tıpta ıhlamuru irdeleyelim: Vücut direncini arttırır bu özelliğiyle kış aylarının vazgeçilmezidir. İçerdiği flavanoidlerle iltihap giderici ve ağrı kesici özellik gösterir. Anti spazmolitik etkinliktedir. Ateş düşürmede batı tıbbına yandaş kullanımı önerilir. Stres ve anksiyeteyi azaltıcı etkinliktedir. Tansiyonu düşürür. Saç dökülmesini önleyici özellik gösterir. Banyo suyuna kaynamış ıhlamur suyu ilavesi rahatlamak adına önerilir. Çay formunda tüketimi yaygın kullanım buluyor. 1 litre suya bir avuç dolusu ıhlamur konarak kaynatılır kaynar kaynamaz ateşten alınması gerekir günde önerilen kullanım dozu 3-4 fincandır. Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Her zamanki söylemimle mutlak hekim kontrolünde… Sonsuz sevgiyle…