Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce düzenlenen "Ekmek israfını önleme" programı kapsamında düzenlenen etkinliğe katılan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, israfı önlemek için herkesin dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Özellikle israf etmeme alışkanlığını genç kuşaklara öğretmemiz gerekir" dedi.
"HEPİMİZ DİKKATLİ OLMALIYIZ"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen etkinlikte konuşan Vali Hüseyin Avni Coş, dünyada bir tarafta açlık çeken, bir öğün yemek bulamayanların olduğunu vurgulayarak, "Diğer taraftan da her türlü nimeti bulup israf edenler var. İsrafı önleyebilmek için hepimizin dikkatli olması lazım. Geleneğimizde olan israf etmeme alışkanlığını özellikle genç kuşaklarımıza çok iyi bir şekilde öğretmemiz gerekiyor" diye konuştu.
SURİYELİLERİ ÖRNEK VERDİ
İnsanlar israfın kötülüğünü bildiğini, ancak ucu kendisine dokunmadığı müddetçe israfı önlemek için harekete geçmediğini dile getiren Vali Coş, "Örnek verecek olursak çadır kentte yaşayan Suriyelilere biz günde 10 bin ekmek dağıtıyorduk. Kendilerine kart verince ekmeklerini marketten almak zorunda kalınca, ekmek tüketimi yarı yarıya düştü. Bunun için ihtiyacımız kadar gıda tüketmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
6 MİLYON ADET EKMEK ÇÖPE GİDİYOR
Türkiye'de günlük ekmek üretiminin 101 milyon adet olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül de bunun 6 milyon adedinin insan tüketiminde değerlendirilmeden israf edildiğini dile getirdi. Bir yılda israf edilen ekmeğin 542 bin ton buğdaya eşdeğer olduğunu vurgulayan Aygül, ekmek israfı ile oluşan yıllık ekonomik kayıp ile 500 okul, 80 hastane, 500 kilometre yol, on binlerce konut yapılabileceğini kaydetti.