X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Mersin'de sofralar kerebiçle tatlandı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Mersin'de sofralar kerebiçle tatlandı

  • Giriş Tarihi: 17.7.2013

Mersin yöresine özgü bir tatlı çeşidi olan kerebiçe olan ilgi Ramazan ayının gelmesiyle daha da arttı

Mersin yöresine özgü bir tatlı çeşidi olan ve genellikle Ramazan ayında daha fazla imal edilerek tüketilen kerebiç, bu sene de sofraların vazgeçilmezi oldu. Mersin'de uzun yıllardır kerebiç üretimi ve satışını yapan Kerebiççi Oğuz, sabahın erken saatlerinde 7 kadın çalışanıyla, kerebiç yapma işlemine koyuluyor. 30 yıldır kerebiç işini yapan Aynur Karaymirza, Ramazan ayında bu eşsiz lezzetin tadına herkesin varabilmesi için akşamın geç saatlerine kadar çalıştıklarını söyledi.

ÖZEL KAYMAĞI VAR
Kerebiçin Ramazan'a özgü çok lezzetli ve faydalı bir tatlı olduğunu kaydeden Karaymirza, "Kerebiç irmik ve yağın karışımıyla yapılır. İçli köfte şekline getirilerek yapılan kerebiçin içine fıstık veya ceviz koyarak tavalara diziyoruz. Daha sonra odun ateşinde bir saat pişirdikten sonra özel kaymağımızla servis yapıyoruz" dedi.

BESİN DEPOSU GİBİ

Ramazan ayında kerebiçe yoğun talebin olduğunu vurgulayan Karaymirza, "Kerebiç Ramazan'a özgü bir tatlıdır. Ramazan ayında bölgemizde sofraları kerebiç tatlısı süslüyor. Bundan dolayı herkes severek yiyor. İçerisine koyduğumuz ceviz veya fıstık birer besin deposudur. Ayrıca yine içine koyduğumuz irmikte buğday olduğu için onun da besin deposu yüksek" diye konuştu.

ÇÖVEN KÖKÜYLE KÖPÜK
Kerebiçin köpüğün yapılmasın da çöven kökünü kullanılır. Bu kök önce iyice yıkandıktan sonra 3-4 saat kaynatılır. Su kahverengiye dönünce süzülür. Süzdükten sonra soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra çırpma makinesiyle iyice çırpılır. Soğuyan su çırpınca beyaz köpük halini almaya başlar. Sonra sıcak şerbet dökmeye başlanır ve beyaz köpük halini alır. Sonra sıcak şerbet dökülür ve beyaz köpük halini alır.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.