İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezinde görevli diyetisyen Serpil Uçar Yiğitcan, kayısının, lifli yapısı ve içeriğindeki potasyum dolayısıyla insana tokluk hissi verdiğini belirterek, orucun kuru kayısıyla açılmasını önerdi. Yiğitcan, iftarda hızlı yemek yenilmemesi ve besin tüketiminin geceye yayılması gerektiğini belirtti. Yiğitcan, vücudun direncini artırmak için sahura kalkılmasının şart olduğunu, sahurla iftar arasına da iki ara öğün yapılabileceğini söyledi.
KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER
Ramazan ayında çok sık yaşanan kabızlık probleminin giderilmesi için kayısı tüketilmesini tavsiye eden Yiğitcan, "Kayısının laksatif özelliği var. Bu özelliği bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlar. Orucu hurmayla açıyoruz ama biz bunu değiştirebiliriz, kuru kayısıyla da açabiliriz. Kayısı, lifli yapısı ve içeriğindeki potasyum dolayısıyla tokluk hissi verdiği için iftarda daha az yemek yenilmesini sağlayacak, kan şekerimizi düzenleyecektir" dedi.
KOLESTEROLÜ ÖNLÜYOR
Yağlı yiyeceklerin ve bal-reçel gibi aşırı tatlı gıdaların tüketimine bağlı olarak kolesterolün yükseldiğine değinen Yiğitcan, kayısının kolesterolü önleyici etkisi bulunduğunu belirterek, bu nedenle ramazanda bol tüketilmesini önerdiklerini söyledi.