Adana ve Mersin'de kayalık arazilerde kendiliğinden yetişen, tamamen organik olan 'dikenli incir' tezgahlarda yerini aldı. Halk arasında 'Hint inciri' diye de bilinen dikenli incirin faydaları saymakla bitmiyor. Vitamin deposu olan ve Çukurova'nın her yerinde tablalarda eldivenle soyulup buz kalıplarında soğutularak satılan dikenli incir Ramazan ayında büyük ilgi görüyor.
AKDENİZ'E ÖZGÜ
Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, dikenli incirin, pek çok türü bulunan kaktüslerin sadece Akdeniz iklimine özgü olan çeşidinin bir meyvesi olduğunu belirtti. Gökçel, 5-10 santimetre uzunluğunda, kırmızı, sarı ve turuncu renklerde kabuğu bulunan, etli bir meyve olan dikenli incirin içinde çok sayıda çekirdeğinin bulunduğunu ve C vitamini deposu olduğunu vurguladı.
ŞİFA KAYNAĞI
Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği ve tokluk hissi verdiği için Ramazan ayının en çok tercih edilen meyvesinin dikenli incir olduğunu kaydeden Gökçel, "C vitamini yönünden zengin olan bu bitki, vücut direncini arttırırken güç ve zindelik veriyor. Ayrıca şeker hastalarına iyi geldiği ve kolesterolü düşürdüğü uzmanlar tarafından açıklanıyor" dedi.
ÇUKUROVA'NIN HER YERİNDE
Dikenli incirin Adana ve Mersin'in köylerinden tüccarlar tarafından alınarak Çukurova'nın her yerinde tablalarda eldivenle soyulup buz kalıplarında soğutularak satıldığını ve ilgi gördüğünü söyleyen Gökçel, bu anlamda dikenli incirin bölgenin yazın en aranan ürünü olduğunu ifade etti. Talebe göre günde 3-5 kasa dikenli incir satan seyyar satıcılar, incirin tanesini 50 kuruş, 3'ünü 1 liradan sattıklarını belirtti.