X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Baklavacıların 'tatlı' mesaisi
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Baklavacıların 'tatlı' mesaisi

  • Giriş Tarihi: 7.8.2013

Gaziantepli baklavacılar, Ramazan Bayramı öncesi Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen yoğun talebi karşılayabilmek amacıyla gece gündüz demeden çalışıyor. Türk mutfağının en önemli tatlıları arasında bulunan ve adı Gaziantep'le özdeşleşen baklava, özel günlerde en çok tüketilen tatlıların başında geliyor. Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala siparişleri yetiştirmeye çalışan baklavacıların mesaisi de arttı.

ODUN ATEŞİNDE

Hamuru merdaneyle adeta kağıt haline getiren ustalar, yufkayı tek tek tepsiye yerleştiriyor. Tereyağı ve fıstıkla süslenen baklava, odun ateşinde yaklaşık yarım saat bekletildikten sonra şerbeti dökülüp müşteriye sunuluyor. Baklava ustası Şirvan Payas, baklavacıları bayram öncesi tatlı bir telaş sardığını, siparişleri yetiştirmek için gece gündüz durmadan çalıştıklarını söyledi. Türkiye'nin her yerine baklava gönderdiklerini anlatan Payas, "Gaziantep deyince akla baklava geliyor, bayramda mutlaka her evde baklava olması lazım. Normal günlere göre yoğunluğumuz 3-4 kat arttı" dedi. Bayramda en çok klasik baklavanın tercih edildiğini, Gaziantep dışında baklava çeşitlerinin bilinmediğini ifade eden Payas, yurt dışına da baklava gönderdiklerini ancak yoğunluğu Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlere verdiklerini vurguladı.

İMECE USULÜ
Baklava satışlarının bayrama yakın arttığını dile getiren Şirvan Payas, şunları söyledi: "Baklavanın yapımı çok da basit değil. Başından sonuna kadar hepsi ayrı bir hüner gerektiriyor. Hamurunu, kesimini ve pişirimini ayrı bir usta yapıyor. Kısaca baklava imece usulü hazırlanıyor. Hamurun yoğrulmasından fırından çıkana kadar yaklaşık 2 saat geçiyor."

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.