Vücuttaki
B12 vitamininin eksikliğinin hafızanın zayıflamasına, el ve ayakların uyuşmasına ve vücudun halsiz kalmasına sebep olduğunun altını çizen uzmanlar, bu vitaminin eksikliğinin olmaması için kırmızı et, balık ve yumurta gibi besinlerin tüketilmesi gerektiği söylüyor. B12 vitaminin suda çözünen bir vitamin olduğundan dolayı vücutta tam bir deposunun bulunmadığını belirten uzmanlar, bu vitaminin her gün vücuda alınması gerektiğini belirtiyor.
ÇOCUKLARDA ÖNEMLİ
Diyetisyen Elif Burcu Tatlı, "Bu vitamin vücutta eksik olduğu zaman, hafızanın zayıflamasına, el ve ayakların uyuşmasına ve vücudun halsiz kalmasına sebep oluyor. Çocukların zeka düzeylerinde düşüklük, aynı zamanda konuşma ve yürümede gecikmede de etkili olabildiği görülüyor" dedi.
KANSIZLIĞA YOL AÇIYOR
Sıkça rastlanılan hastalıklardan biri olan kansızlığın B12 vitamini eksikliğinden kaynaklandığının da altını çizen Diyetisyen Tatlı, "Kansızlık yani permisiyoz anemide vücut yeteri miktarda sağlıklı alyuvar yapamaz. Vücudunuza oksijen taşıyacak yeterince alyuvar yoksa kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz. Şiddetli ve uzun süren pernisiyoz anemi kalbe, beyne ve diğer organlara hasar verebilir. Ayrıca, pernisiyoz anemili kişilerde mide kanserine yakalanma riski artabilir" diye konuştu.