X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Geçim kaynağı 'Kurutmalıklar'
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Geçim kaynağı 'Kurutmalıklar'

  • Giriş Tarihi: 22.8.2013

Zengin Gaziantep mutfağında önemli yeri olan ve önceleri daha çok kış mevsiminde tüketmek amacıyla hazırlanan kurutmalık sebzeler son yıllarda sektör haline geldi

Gaziantep'te, ailelerin bütçelerine katkıda bulunmak için hazırladıkları kurutmalıklar, yurt içi ve dışından yoğun talep görüyor. Kentte ev kadınları ve genç kızlar tarafından hazırlanan patlıcan, biber ve salatalıklar evlerde, bahçe ve kiralanan tarlalarda sırıklara dizilerek kurutuluyor. Zengin Gaziantep mutfağında önemli yeri olan ve önceleri daha çok kışın tüketmek amacıyla hazırlanan kurutmalıklar son yıllarda adeta sektör haline geldi.

KADINLAR HAZIRLIYOR

Başta yurt içi olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçilerin ilgi gösterdiği kurutmalıklar, dar gelirli aileler için de önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Havaalanı yolundaki yüksek tepelerde kurutmalık hazırlayan Şaban Gökdeniz, kiraladıkları tarlalarda ürettikleri veya üreticilerden topladıkları biber, patlıcan ve salatalık gibi sebzelerin kadınlar tarafından kurutmaya hazır hale getirildiğini söyledi.

TOPTAN VE PERAKENDE

Gökdeniz, "Topladığımız sebzeleri oymaları için ev kadınlarına gönderiyoruz ve daha sonra bunlar iplere geçirilerek tekrar bize getiriliyor. Biz de burada sırıklara dizerek kuruttuğumuz ürünleri toptan veya perakende olarak satıyoruz" dedi. Gurbetçilerin kurutmalıklara ilgi gösterdiğini vurgulayan Gökdeniz, ürünlerin organik olduğunu belirtti.

DÜNYA MUTFAKLARINDA

Kurutulan sebzelerin 10 günde satışa hazır hale geldiğini anlatan Şaban Gökdeniz, "Kurutma işleminden sonra ürünleri muhafaza edeceğimiz depolara yerleştiriyoruz. Tabi bu işlemlerden önce, bozulmaması için ürünleri ilaçlıyoruz. Ondan sonra ise hava almayacak şekilde paketliyoruz. Şu anda kurutmalıklarımız dünya mutfaklarına girmiş durumda" dedi.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.