Dünyanın en kaliteli yağlık biberi olarak bilinen Adana Karaisalı biberinin verimi, Mersin'in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'ndaki ıslah çalışmaları sonucunda iki katına çıktı. Daha önce dekarda 2,5 ton olan rekolte, ıslahla birlikte 5-6 tona çıktı. Yurt içinde daha çok salçalık olarak tercih edilen Karaisalı biberinin, çiftçi şartlarındaki deneme ekimlerinin ardından közlenerek ihraç edilmesi planlanıyor. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyon Müdürü Dr. Davut Keleş, Türkiye'nin biberin anavatanı olmamasına rağmen dünya biber üretiminde 2'nci ve 3'üncı sırada yer aldığını söyledi. Türkiye'nin sahip olduğu iklim şartları nedeniyle pek çok bitki türünde biyo çeşitliliğe sahip olduğunu anlatan Dr. Keleş, bunlardan birinin de biber olduğunu belirtti. Biberin Türk mutfağında her türlü yemeğe girdiğini ifade eden Dr. Keleş "Karaisalı biberi dünyanın en kaliteli yağlık biberi" dedi.
HASTALIKLARA KORUNAKLI
Karaisalı Kaymakamı Hidayet Sarı ise Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Adana İl Özel İdaresi'nin mali desteğiyle 3 yıl önce çalışma başlattıklarını söyleyerek, "Yapılan ıslah çalışması ile yüzlerce biber çeşidinin içinden 4 biber çeşidine ulaşıldı. Karaisalı biberi lezzetli, verimi yüksek, hastalıklara karşı daha korunaklı hale getirildi. Böylece vatandaşlarımız çıkartacağı salçasını hem lezzetli, hem de ucuza bulabilecek. Üreticilerimiz de bol kazanç sağlamış olacak" diye konuştu.