X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Sa-Su orkinosa 4 milyon yatırdı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Sa-Su orkinosa 4 milyon yatırdı

  • Giriş Tarihi: 25.8.2013

Adana firması Sa-Su, profesyonellere yönelik başladığı konserve balık sektöründe, son tüketici için de yaklaşık 4 milyon liralık yatırım yaptı

Adana'da faaliyet gösteren Sa-Su Su ve Tarım Ürünleri Ltd., 2,5 yıl önce catering firmaları, oteller ve restoranların ihtiyacını karşılamak için girdiği konserve balık sektöründe, talebin giderek artması üzerine son tüketici için de küçük ambalajlarda orkinos (ton) konservesi üretimi yapmaya başladı. Marketlerde satılan Babaton, Pançik ve Marinara markalı ürünleri için 4 milyon liralık yatırım yapan ve bu alanda Türkiye'nin 3'üncü firması olan Sa-Su, 2014'de yurt içinde pazardan yüzde 20 pay almayı hedefliyor.

FARKLI PAKET

Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Alican Yamanyılmaz'ın yaptığı ve 2000 yılında faaliyete başlayan Sa-Su, konserve orkinos (ton balığı) üretimine bundan 2,5 yıl önce 1 milyon liralık yatırımla büyük ambalajlarda başladı. Ürünlerini Sumare markasıyla catering ve yemek firmaları, oteller, restoranlar ve kafelere ulaştıran firma, bu alandaki başarısı ve evlerde de konserve tüketiminin artması üzerine son tüketiciye de yöneldi. Sa-Su, marketlerde satılmak üzere 80, 160 ve bin gramlık teneke kutularda konserve ton balığı üretmek için 4 milyon liralık yatırım yaptı.

GÜNDE 3 TON ÜRETİM

Karataş yolu üzerindeki tesislerinde 60 kişilik ekibiyle üretim yapan Sa-Su, son tüketiciye yönelik ürünlerini 50'ye yakın ilde bayileri aracılığıyla Babaton, Pançik ve Marinara markalarıyla market raflarına ulaştırıyor. Firma günde ortalama 3 ton konserve balık üretiyor. Firmanın üretim portföyünde farklı balık ve deniz ürünlerinin dondurulmuş fileto ve füme olarak işlenmişi de bulunuyor. Geçen yılı 10 milyon liralık ciroyla kapatan firma Irak, KKTC, Azerbaycan ve Balkan ülkelerine ihracat yapıyor.

FIRINLARDA PİŞİYOR
Sa-Su'nun orkinos konserveleri için balıklar Hatay'ın Samandağ ilçesi ile Mersin'in Taşucu beldesi arasındaki bölgeden temin edilen ya da yurt dışından temin ediliyor. Tesise gelen balıklar önce yıkanıyor, ardından iç organları alınıp fırınlarda 120 derecede buharla 45-58 dakika pişiriliyor. Fırından sonra tesiste çalışan genç kızlar hijyenin üst düzeyde sağlandığı bölümde orkinosların kafasını, kılçığını ve derisini ayırıyor. Elde edilen orkinos eti, tam otomatik makinalarla el değmeden teneke kutulara konuyor. Üzerine ayçiçek yağı ve solüsyon konup kapatılıyor. Pastorizasyon işlemi de yapılan orkinos kutuları yıkanıp satış noktalarına ulaştırılıyor.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.