Mersin'de kış için hazırlık yapmak isteyen ev hanımları önceden aldıkları salçalık kırmızı biberleri ayıklamanın telaşı içinde. Samsun, Bursa ve çevre illerden getirilen salçalık biberler, bir dizi meşakkatli işlemlerden geçerek kışa hazırlanıyor. Yüksek sıcaklık nedeniyle evlerin teras katında naylon muşambalar içine serilen salçalar, 3-4 gün içerisinde kuruyarak kullanılabilecek duruma geliyor. Özellikle zeytinyağlı yemeklerde kullanılan biber salçası, büyük rağbet görüyor.
ZAHMETLİ BİR İŞ
Salçalık kırmızıbiberin hasadının gerçekleşmesiyle birlikte hünerli ev hanımlarının kışa biber salçası yapma telaşı başladı. Samsun, Bursa ve çevre illerden getirilen salçalık biberlerin kilosunu 70 ile 90 kuruş arasında satın alan hanımlar, evlerinin bahçesinde yada balkonunda komşularıyla el ele vererek temizleme işlemine koyuluyor. Temizleme işi oldukça uzun süren biberlerin salça olma aşaması da bir o kadar zahmetli. Fakat kırmızıbiber salçaları hem lezzetli hemde hesaplı oluyor.
Kurumaya bırakılıyor
Uzun uğraşlar sonucunda biberleri temizleyen hanımlar, sokak aralarında makineleriyle gezen esnafa cüzi bir para vererek biberlerini çektiriyor. Çekilen bu biberler yüksek sıcaklıkta daha çabuk kuruyacağı için evlerin teras katına kovalarla tek tek taşınıyor. Terasta naylon muşambalar içerisinde kurumaya serilen biberler, 3-4 gün içerisinde salça kıvamına geliyor. Kuruduktan sonra yemeğe hazır hale gelen salçalar bidonlara doldurularak stok yapılıyor.