Mersin'in Silifke ilçesinde dalında çatlayan ve kilosu 10 kuruşa bile satılmayan narlar, sofraların vazgeçilmezi nar ekşisi yapılarak değerlendiriliyor. İlçe merkezinde nar ekşisi yapımına başlayan vatandaşlar, nar ekşisinin bir kısmını evlerinin ihtiyacın- da kullanmak üzere saklarken, kala n kısmını ise satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Yapımı son derece zahmetli olan ve 15 kilo nardan çıkartılan 1 kilo nar ekşisi ise kilosu 15 liradan satılıyor.
YAPIMI BÜYÜK EMEK İSTİYOR
Silifkeli Mustafa Balcı, nar ekşisinin yapımını şöyle anlattı: "Narlar ortadan kesilerek ikiye ayrılır. Yaş kesilmiş ağaç sopalarla, kesilen bu yarım narların kabuk kısmına vurularak taneleri kabuktan ayrılır. Ayrılmış olan taneler daha sonra temiz bir şeker çuvalının içine konarak, sert ve temiz bir zemin üzerinde, kuvvetlice biri tarafından çiğnenip suyu sıkılır. Nar suyu büyük bir kaba konarak 3 saat kaynatılır. Kaynatılma sırasında, üzerinde oluşan köpük bir süzek yardımıyla alınarak dışarıya atılır. İyice kaynadıktan sonra şişelenir."