X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Dikenli incirin DNA'sı çıkarılıyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Dikenli incirin DNA'sı çıkarılıyor

  • Giriş Tarihi: 11.10.2013

Çukurova'daki bazı illerde doğada kendiliğinde yetişen, yaz aylarında tüketilen dikenli incirin genetik çeşitliliğini tespit etmek için başlatılan bilimsel çalışmada sona gelindi. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteğiyle başlatılan 'Doğu Akdeniz Bölgesi'nde Dikenli İncir, Genetik Kaynaklarının Toplanması, Muhafazası, Değerlendirilmesi ve Çeşit Olabilecek Tiplerin Belirlenmesi Projesi' ile bu ürünün DNA'sı çıkarılacak.

98 ÖRNEK İNCELENDİ

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından 3 yıldır sürdürülen çalışmada sona yaklaşıldı. Çalışmada, Mersin, Adana, Hatay ve Osmaniye'de yetişen dikenli incirden 98 meyve örneği alınarak laboratuvarda analizleri yapılıyor. Analizler tamamlandığında çeşit olabilecek genotipler belirlenecek.

KAYIT ALTINA ALINACAK

Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve proje sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Cenap Yılmaz, çalışma kapsamında meyvenin genetik çeşitliliğini tespit etmek amacıyla yaprak, meyve ve çiçek örnekleri aldıklarını belirtti. Yılmaz, "Doğada bu bitkiler yok olsa bile devletin elinde örnekleri bulunacak. Böylece dikenli incirin gen kaynakları muhafaza altına alınmış, DNA'sı çıkartılmış olacak" dedi. Belirlenecek çeşitlerin tescil edileceğini vurgulayan Yılmaz, "Türkiye'de şu ana kadar dikenli incirle ilgili hiçbir tescil çalışması yok. Halbuki İspanya, Meksika, Güney Afrika, İtalya ve İsrail'de tescilli çeşitler var ve bu ülkelerde bahçeleri bile bulunuyor. Çalışma sonrası bahçe tesisinin yapılacağını da tahmin ediyoruz" diye konuştu. Yılmaz, bu çalışmayla dikenli incirin ihraç edilebilir noktaya getirilmesinin de amaçlandığını dile getirdi.

KAYNANA DİLİ

Halk arasında 'Frenk yemişi' veya 'kaynana dili' olarak da bilinen dikenli incir, kayalık alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişiyor. Meyveleri taze tüketilebildiği gibi kurutularak, reçel ve marmelata işlenerek, pestil, lokum ve benzeri şekerli ürünlere dönüştürülerek de değerlendirilebiliyor. C vitamini yönünden zengin olan meyve, vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme özelliğine de sahip.

Çukurova'da kayalık arazide yetişen, 'Frenk yemişi' veya 'kaynana dili' olarak da bilinen dikenli incirin genetik çeşitliliğini tespit etmek için başlatılan bilimsel çalışmada sona yaklaşıldı.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.