Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Genel Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Türkiye'nin su ürünlerindeki ihracat gelirinin son 10 yılda 4 kat arttığını söyledi. Pakdil, Fırnız bölgesindeki balık üretim tesislerindeki incelemeleri sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye'de kişi başına düşen balık tüketiminin yılda 7 kilo 100 gram olduğunu belirtti.
TÜKETİM YETERSİZ
İç sulardaki balık üretiminin ve ihracatın artmasına karşın tüketim miktarının artmadığını ifade eden Pakdil, Kahramanmaraş'ın su potansiyeli bakımından Türkiye'de ilk sırada yer aldığını belirterek, "Şu anda Türkiye'nin alabalık üretiminin yaklaşık yüzde 10'u Kahramanmaraş'tan karşılanıyor. Özellikle Fırnız Çayı üzerindeki irili ufaklı çok sayıda tesiste alabalık üretiliyor. Türkiye genelinde balık üretiminin toplam su ürünleri içerisindeki yeri yüzde 18'den yüzde 30'a çıktı" diye konuştu.
ORTALAMANIN ALTINDA
Türkiye'de balık tüketim kültürünün bir türlü oluşmadığını, 2002 yılında 6 kilo 697 gram olan kişi başına yıllık balık tüketiminin aradan geçen 10 yıla rağmen 7 kilo 100 grama çıkabildiğini kaydeden Pakdil, bu rakamın dünya ortalamasında 16 kilogram, Avrupa Birliği'nde ise 22 kilogram olduğunu anlattı. Pakdil, balıkçılıkta kaynak yönetiminin bilimsel verilere dayandırılması ve etkin bir biçimde üretim gerçekleştirilmesi halinde potansiyelin ikiye katlanabileceğine işaret etti.
DONDURMA ÖRNEĞİ
Pakdil şöyle konuştu: "Dondurmada olduğu gibi alabalık konusunda da markalaşmaya ihtiyacımız bulunmaktadır. Eğer marka haline gelirsek, yurt içinde olduğu gibi yurt dışındaki pazarlarda da yer alabiliriz. Ayrıca yurt içinde de balık tüketimini artırmaya yönelik kampanyalar düzenlenmelidir. Tüketiciler yeterli ve dengeli beslenme hakkında bilinçlendirilirse, hayvansal ürünlerin ve su ürünlerinin tüketimi de yaygınlaşacaktır."