Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Bayram sofraları onlarla daha güzel

Giriş Tarihi: 16.10.2013

Farklı lezzetlerle dünya mutfakları arasında hatırı sayılır bir yer edinen Anadolu mutfağı, bayram sofralarıyla ününe ün katıyor

Eşsiz tatlarıyla dünya mutfakları arasında önemli bir yeri olan Anadolu mutfağı, bayramlarda ününe ün katıyor. Yöresel tatların görücüye çıktığı bayramlarda ev sahipleri, eşe, dosta, bayramlaşmaya gelene özenle yaptıkları çeşit çeşit lezzeti ikram ediyor. Adana'da yüksük çorbası, Gaziantep'te yuvalama, Şanlıurfa'da külünçe, Hatay'da kömbe ile bayram sofraları adeta şölen yerine dönüşüyor.

YUVALAMA VE BAKLAVA

Gaziantep'te her bayram öncesinde hanımları hummalı bir telaş sarıyor. Yörede bayramda özellikle tercih edilen 'yuvalama', kahvaltıda bile severek tüketiliyor. Yöreye has fıstıkla lezzetine lezzet katılan 'fıstıklı baklava' hem Ramazan hem de Kurban Bayramı'nın ikramlıkları arasında önemli yer tutuyor.

YÜKSÜK ÇORBASI
Adana'da misafirlere ikram edilen yöresel yemeklerin başında, içinde un, yumurta, tuz, salça ve erik ekşisi bulunan yüksük çorbası geliyor. Peygamberler diyarı Şanlıurfa'da bayram sofralarını kebap çeşitleri, etli sebze ve bakliyat yemekleri süslüyor. Hazreti İbrahim dönemine kadar dayandığı ifade edilen çiğ köfte, lahmacun, içli köfte, sıkma ve Siverek ekşisi de Şanlıurfalılar için vazgeçilmezler arasında.

KÖMBE ZAMANI
Hatay'da, özellikle Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla her köşe başındaki fırından, hanımların malzemesini evde hazırlayarak, fırına gönderdiği 'kömbe' tatlısının kokusu yayılıyor. Pudra şekeri, damla sakızı, susam, süt, mahlep, Hindistan cevizi ile yapılan kömbe, Kurban Bayramı'nda da birçok evde olmazsa olmaz tatlılar arasında yer alıyor.

ARKADAŞINA GÖNDER
Bayram sofraları onlarla daha güzel
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz