Hatay'ın Samandağ ilçesinde kadınlar, aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla killi topraktan ekmek pişirilen tandır yapıyor. Samandağ'a bağlı Yeşilköy'de hemen her evin bahçesindeki tandırlar dikkati çekiyor. Kadınların iş kapısı halini gelen tandır yapma geleneğini köyde adeta bilmeyen yok. Yaşlısı, genci birçok kadının sabah erken saatlerinde başına geçtiği killi toprak, uğraşın ardından tandıra dönüşüyor.
AİLE BÜTÇESİNE KATKI
Killi toprağı ayaklarıyla yoğurup, çamur haline getirdikten sonra elleriyle şekil veren kadınlar, satışını yaptıkları tandır sayesinde hem ev ekonomisine katkı sağlıyor hem de bu mesleği yaşatıyor. Kadın tandırcılardan Aliye Tepecik (40), yaz kış demeden aile bütçelerine katkıda bulunmak için bu işi yaptığını söyledi. Maddi imkansızlıktan dolayı okuyamadığını ifade eden Tepecik, üç çocuğu olduğunu ve onların okuması için elinden gelen gayreti gösterdiğini kaydetti.
ÜÇ GÜNDE TAMAMLANIYOR
Dağların yamacından çıkardıkları killi toprağı tandıra dönüştürmek için uzun uğraş verdiklerini anlatan Tepecik, "Dağın eteğinden çıkarılan kili toprağı kurumaya bırakıyoruz. Daha sonra tekrar ıslattığımız toprağı ayağımızla yoğuruyoruz. Kıvama gelmesi için de bir gün dinlenmeye bırakıyoruz. Daha sonra tandırı yapmaya başlıyoruz. Tandır yapımı bittikten sonra yeşil kil ile pamuğu karıştırarak üst yüzeyini sıvıyoruz. 3 günde tamamlanan bir tandırı 30 ile100 liradan satıyoruz" dedi