Türk mutfağında baharat olarak kullanılan sumak ekşisisinin gıda kaynaklı patojen mikroorganizmalar üzerine antimikrobiyel etkisi ortaya çıktı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde (KSÜ) gerçekleştirilen tez çalışmasında, sumak ekşisinin üretimden sofraya kadar uzanan serüveninde gıdalar üzerinde oluşabilecek zararlı maddeler karşısındaki savunma özelliği belirlendi.
YEMEKLERE KATILIYOR
Yürütülen çalışma, zararlı maddelere karşı koruyucu özelliğinin yanı sıra gıdaların ve yemeklerin tazeliklerini koruması yönüyle de sumak ekşisi önemini ortaya koydu. Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülgün Yıldız Tiryaki, sumağın Türkiye'de yaygın olarak tüketilen baharat olduğunu, bunun yanı sıra çoğunlukla yetiştiği bölgelerde yöresel yemeklerde kullanıldığını söyledi.
ÜRETİMİ ZAHMETLİ
Sumak ekşisi ile ilgili daha önce görev yaptığı KSÜ'de bir tez çalışmasına danışmanlık yaptığını belirten Tiryaki, Kahramanmaraş'ta temmuz ve eylül aylarında üretimine başlanan geleneksel sumak ekşisinin üretiminde en önemli noktanın "emek" ve "ustalık" olduğunu ifade etti. Tiryaki, elde edilen baharatın yörede başta salata olmak üzere yemeklerde kullanıldığına işaret etti.
TEZ KONUSU OLDU
Doç. Dr.Tiryaki, sumağın minimum işlem görmüş gıdalarda doğal koruyucu olarak kullanım potansiyelinin yüksek olduğunu vurguladı. KSÜ'de gerçekleştirilen tez çalışmasında, sumak ekşisinin zararlı maddelere karşı koruyucu özelliğinin yanı sıra gıdaların ve yemeklerin tazeliklerini koruması açısından da önem taşıdığının ortaya konulduğunu dile getiren Tiryaki, "Sumak ekşisini kullanalım" dedi.