Çukurova'da karpuz üretimi ile üreticisini tehdit ve tedirgin eden bakteri hastalığı geçtiğimiz yıl etkisini kaybetti. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne (TAGEM) bağlı Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü uzmanlarından Dr. Raziye Çetinkaya Yıldız ve Ali Karataş'ın yaptığı çalışmalar sonucunda, ilk olarak 2009 yılında görülen hastalığa, 2013 yılında hiç rastlanmadı.
HASAT DÖNEMİ ÇIKIYOR
Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Naim Öztürk, karpuz bakteriyel meyve lekesi olarak adlandırılan hastalığın bir karantina etmeni olduğunu, Çukurova bölgesinde ilk olarak 2009 yılında görüldüğünü belirtti. Öztürk, hastalık belirtilerinin özellikle hasada yakın dönemde ortaya çıkarak üreticiyi ekonomik açıdan zorda bıraktığını söyledi.
EKİMİ YASAKLANDI
Hastalığın bölgede görülmesinin ardından hemen harekete geçtiklerini kaydeden Öztürk, hastalığın görüldüğü tarlalardan yayılmayı önlemek için acilen karantina tedbirlerini uygulatarak ürünün imha ettirildiğini, bulaşık alanlarda 4 yıl süreyle kabakgil ekilmesinin yasaklanarak hastalık konusunda üreticilerin bilgilendirildiğini bildirdi. Hastalığa karşı iki proje yürüttüklerini ifade eden Öztürk şunları söyledi: 'Hastalığın Çukurova'da yaygınlığı, tohumda ve toprakta ne kadar süre yaşadığı ve kimyasal mücadelesi' ile 'Hastalık etmeninin karpuz tohumunda yaşam yeri ve mücadelesinde tohuma uygulanabilecek farklı yöntemler'in araştırıldığı iki proje yürütülüyor. Adana, Mersin ve Osmaniye'de arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalarda 2013'te hastalık hiç görülmezken, bu konuda üreticilerden de hiç şikayet almadık. Çukurovalı karpuz üreticisinin bu yıl ürünlerini daha rahat ekebileceklerini ifade eden Dr. Naim Öztürk, ancak hastalık tehlikesinin tamamen ortadan kalkmasının söz konusu olmayacağını vurguladı. Öztürk, tarlada ekili ürünlerin düzenli takip edilmesi gerektiğini ve herhangi bir şüpheli durumda da en yakın tarım kuruluşuna haber verilmesi gerektiğini dile getirdi.