Mersin'in Mut ilçesinde bu yıl gerçekleştirilmesi hedeflenen 20 bin ton kayısı ihracatından 30 milyon dolar beklendiği bildirildi. Mut İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Levent Abaş, kayısı ihracatına başlanılan ilçede bu yıl 55 bin 240 dekar alanda kayısı üretiminin yapıldığını, rekolte beklentisinin ise 80 bin ton olduğunu söyledi.
ÜRETİM VE İHRAÇ ARTIYOR
2003 yılında yaklaşık 3 bin ton kayısı üretimi yapıldığını hatırlatan Abaş, "2013 yılında 76 bin ton kayısı üretildi. Geçen yıl ise 24 bin ton kayısı ihraç edildi ve toplamda 40 milyon dolar gelir elde edildi. Bu yıl da 20 bin ton kayısının ihraç edilmesi bekleniyor. İhracattan beklenen rakam ise 30 milyon dolardır" dedi.
İLK HASAT BURADA
Kayısı hasadının Akdeniz ülkelerinden Fransa, İtalya ve İspanya'dan önce Mut'ta gerçekleştiğini belirten Abaş, "Mikro klima özelliğine sahip olan coğrafyamızda kayısının aroması, yüksek albenisi olduğundan dolayı talep her yıl artıyor. İhracat mayıs ayının başlarında başlayıp haziran sonuna kadar devam edecek" diye konuştu.
HEDEFTE UZAKDOĞU PAZARI VAR
Rusya, Romanya, Ukrayna ve Letonya'nın kayısı ihracatında ilk sırayı aldığını açıklayan Akbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü; " Geçen yıl Japonya'dan bir heyet geldi. Bazı incelemelerde bulunan Japon heyeti ile yapılan görüşmelerde olumlu sonuçlar ortaya çıktı. Hedefimiz, ileriki tarihlerde Uzakdoğu pazarına da kayısı ihracatı yapmak."