X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Turfanda Adana karpuzu piyasada
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Turfanda Adana karpuzu piyasada

  • Giriş Tarihi: 22.5.2014

Türkiye'de karpuz üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Çukurova yöresinde turfanda yetiştirilen erkenci karpuz, kilogramı 1 ila 1,5 liradan pazarlarda satılmaya başlandı. Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Türkiye'nin karpuz rekoltesinin yıllık ortalama 4 milyon ton olduğunu, bunun 800-820 bin tonunun Adana'dan karşılandığını söyledi.

'VİTRİSN SÜSÜ'
Türkiye'de en erken karpuzun Adana'da hasat edildiğini anlatan Girmen, "Antalya'da cam seralarda daha önce yetişen karpuzlar, Adana karpuzunun yanında sadece 'vitrin süsü' olarak kalır" dedi. Çukurova yöresinde önemli ürünlerin başında karpuzun geldiğini belirten Girmen, üreticinin ise uzun yıllar karpuzdan kazanç sağlayamadığını ifade etti.

BİR AY SONRA DÜŞER

Girmen, olumsuz hava koşullarının karpuzu da etkilediğini vurgulayarak, "Bu yıl iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle ekilen alan açısından değil, birim alandan alınan rekoltede açısından üretimde kısmi düşüş bekleniyor. Bu durum kısmen de olsa rakamlara yansıyacak. Yaklaşık bir ay sonra hasadın artması ve piyasaya daha çok karpuz girmesiyle fiyat düşecek" diye konuştu.

HER YERE GÖNDERİLİYOR

Sahip olduğu toprak yapısıyla karpuz başta olmak üzere pek çok üründe erkenci türlerin yetiştirildiği Karataş ilçesine bağlı Tuzla Mahallesi'nde ilk hasadı yapan çiftçiler, sezona umutlu başladı. Çiftçi Osman Aygar, fiyatlardan memnun olduklarını söyledi. Hasadın her geçen gün arttığını anlatan Aygar, Türkiye'de turfanda ilk karpuzun ülke genelinde satışa sunulduğunu aktardı.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.