X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Karpuzda özlenen lezzet geri geliyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Karpuzda özlenen lezzet geri geliyor

  • Giriş Tarihi: 20.7.2014

Türkiye'nin yüzde 5 olan yerli tohumculuğu, Mersin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nda yapılan Ar-Ge çalışmalarıyla yüzde 50'ye yükseldi

Mersin'in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nun Müdürü Dr. Davut Keleş, Türkiye'nin yerli tohumculuğunun yüzde 5 seviyesinden, Ar-Ge çalışmaları sonucu yüzde 50 seviyesine çıktığını söyledi. Yerli tohum sektörünün geliştiğini kaydeden Keleş, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TÜBİTAK'ın destekleri sonunda yerli tohum firmaları ülkemizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kapasiteye gelmiştir" dedi. 'Türkiye F1 Hibrit Sebze ve Nitelikli Çeşitlerinin Geliştirilmesi TÜBİTAK 1007 projesi'nin sonuçlandırılmaya başlandığını belirten Keleş, yaptığı açıklamada bu proje kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde domates, biber, kabak ve karpuz türlerinde yeni geliştirilen nitelikli hat ve çeşitlerin özel sektör temsilcilerine tanıtımının yapıldığını belirtti.

SAF HATLAR GELİŞTİRİLDİ

Karpuz çalışmasını yürüten Yüksek Ziraat Mühendisi Veysel Aras da şöyle konuştu: "Bu çalışma TÜBTAK projesi kapsamında gerçekleştirilen bir çalışma. Yapılan karpuz ıslah çalışmalarında 400'e yakın nitelikli saf hat geliştirildi. Ar-Ge çalışmaları sonucu hibrit karpuz çeşit adaylar çıkarıldı. Ayrıca, halk arasında 'Adana karası' olarak bilinen karpuz tipinde de çeşit adayları geliştirilerek, eski tat ve aromayı özleyen tüketicilerin beğenisine sunuldu."

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.