Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, çiftçileri, hasat edilen hububattan sonra anız yakmamaları konusunda uyardı. Anızın toprak için önemli bir organik madde kaynağı olduğunu vurgulayan Doğan, "Anız yangınları, toprağa organik madde açısından katkı sağlayan kısmın ortadan kaldırılması ve birçok canlının ölmesi anlamına gelmektedir" dedi.
TOPRAK İÇİN ÖNEMLİDİR
Ülke topraklarının genellikle organik madde içeriği bakımından fakir olduğunu, yüzde 65'inde ise organik madde içeriğinin az olduğunu aktaran Doğan, "Toprak içeriğindeki organik madde miktarı, toprağın; fiziksel, kimyasal özelliklerine, oluşumuna, erozyona karşı direncine, biyolojik aktivitesine ve verimine etki etmektedir. Anızların toprağa karışmasıyla birlikte organik madde miktarında artış olan toprağın; su tutma kapasitesi artar, erozyona ve kuraklığa dirençli hale gelir" diye konuştu.
HAVA KİRLİLİĞİ
Anız yakmanın toprak verimine zarar verdiği gibi çevre kirliliğine de yol açtığına dikkat çeken Doğan, şöyle konuştu; "Saatlerce süren yangınlarla birlikte oluşan dumanlar hava kirliliğine neden olmaktadır. Hava kirliğine neden olan etmenler rüzgârla birlikte yerleşim alanlarına kadar ulaşmakta, çevre ve insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Orman alanları yakınlarında yakılan anız yangınları ormanlık alanlara sıçramakta ve zaten yetersiz olan ormanlık alanların zarar görmesine neden olmaktadır."