X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Bulgar akademisyene ÇÜ'den aşılama eğitimi
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Bulgar akademisyene ÇÜ'den aşılama eğitimi

  • Giriş Tarihi: 30.8.2014

Bulgaristan'dan gelen akademisyen Dr. Elena Balacheva, sebze aşılama konusunda Çukurova Üniversitesi'nden (ÇÜ) eğitim alıp laboratuvar çalışması yaptı

Ülkemizdeki TÜBİTAK'ın benzeri bir kuruluş olan "Bulgarian Academy of Science" Kurumu'ndan Dr. Elena Balacheva, sebzelerde aşılama teknikleri ve aşılı bitkilerde tuzluluk ve kuraklık gibi abiyotik streslere dayanıklılık konularında çalışmalar yapmak üzere Adana'ya geldi. Dr. Balacheva, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nden Prof. Dr. H. Yıldız Daşgan'ın konuğu oldu.

LABORATUVARDA ÇALIŞTI

Bulgar akademisyen, Prof. Dr. Yıldız Daşgan ve ekibinden sebze aşılamaları konusunda bilgi alarak, Çukurova Üniversitesi'nin ileri teknolojik laboratuvarlarında çalışma imkânı buldu. Dr. Elena Balacheva, farklı kabak anaçları üzerine karpuz, kavun,salatalık, domates, patlıcan ve biber çeşitlerine aşılama çalışmaları gerçekleştirerek, bu alanda kısa eğitim programlarına katıldı.

SALATALIĞA DOMATES AŞISI
Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Daşgan yapılan bilimsel çalışmayı anlatarak, dünya ülkelerinden akademisyenlerle de bilgi ve birikimlerini paylaştıklarını söyledi. Kabak fidesine karpuz ve kavun aşıladıklarını, salatalık üzerine ise domates ve patlıcan aşıları yaparak önemli sonuçlar aldıklarını anlatan Prof. Dr. Daşgan, "Aşılama tekniği kullanılarak, dayanıklı kök siteminin yani anacın, duyarlı çeşide aktarabildiği dayanıklılık mekanizmaları üzerinde ilk bilgiler toplandı" dedi.

AŞILI FİDEYE TALEP GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR
Prof. Dr. Yıldız Daşgan, Bulgarian Academy of Science Kurumu'yla projeler yapılıp ikili işbirlikleri konusunda ilk adımların atıldığını belirterek "Türkiye'deki sebzecilik sektöründe aşılı fide elde etmek üzere kullanılan anaçlar sayıca yetersiz ve tamamı yurtdışı kaynaklı. Biyotik ve abiyotikstres faktörlerine dayanıklı yerli sebze anaçlarının geliştirilmesi önemli bir konu" diye konuştu.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.