Balıkçılar
dört gözle bekledikleri av sezonunu "Vira bismillah" diyerek geçen hafta sonu Adana'nın Karataş ilçesinde düzenlenen törenle açtı. Gırgır tekneleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katıldığı törenle il avlarını yaparken, trol tekneleri de kendileri için serbestliğin başlayacağı 15 Eylül'ü beklemeye başladı. Öte yandan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Özyurt, bilinçsiz avlanmanın sektöre verdiği zararlarla ilgili uyarıda bulundu.
EKONOMİK DEĞER
Günümüzde endüstriyel düzeyde doğrudan doğadan avlanıp insan gıdası olarak kullanılabilen tek kaynağın su ürünleri olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Caner Özyurt, "Ekmediğimiz, gübrelemediğimiz, sulamadığımız, yemlemediğimiz yani yetiştirmek için hiçbir çaba harcamadığımız halde su ürünleri, insanoğluna önemli bir ekonomik değere sahip ürün veriyor." dedi. Uzun yıllar bu önemli kaynağın sınırlı ve tükenebilir olduğunun göz ardı edildiğini vurgulayan Doç Dr. Özyurt, balıkçılık kaynaklarından optimum düzeyde faydalanmanın daha çok balık avlamak değil, o stoktan sürekli olarak aynı miktarda ürünü elde edebilmek olduğuna dikkat çekti.