Geçmişi
12 bin yılı bulan su kabağı için Mersin'in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nun yürüttüğü "Türkiye su kabaklarının toplanması, morfolojik ve moleküler markırlar ile karakterizasyonu" projesi tamamlandı. TÜBİTAK desteğiyle yürütülen proje 3 yıl sürdü. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Davut Keleş, karbonhidrat, A ve C vitamini ile mineraller açısından zengin olan su kabağının çekirdek koleksiyon parseli oluşturma çalışmasının tamamlandığını açıkladı.
418 GENOTİP TOPLANDI
Projenin, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Yetişir, Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kahraman Gürcan ile Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Nihal Denli tarafından yürütüldüğünü belirten Dr. Keleş, projede 38'i uluslararası gen kaynaklarından, 380 adedi Türkiye genelinden olmak üzere toplam 418 farklı su kabağı genotipi toplanarak araştırmaya konu olduğunu belirtti. Keleş, kurum olarak ülkenin gen kaynaklarının korunması ve açığa çıkartılmasına yönelik tüm çalışmalara destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.
ALATA'DA TOPLANDI
3 yıl süren projede bitkisel özellikleri morfolojik ve moleküler olarak değerlendirilerek 160 adet farklı genotip belirlendiğini belirten araştırmacı Nihal Denli ise Türkiye'nin su kabağı çekirdek koleksiyonunu Alata'da oluşturduklarını belirtti. Denli, su kabağının saflaştırma çalışmalarının ise halen devam ettiğini ifade etti. Su kabağının olgunlaşmamış meyvelerinin haşlanarak, kızartılarak ya da dolması yapılarak farklı ülkelerde tüketildiğini belirten Denli ülkemizde Kahramanmaraş, Sanlıurfa, Gaziantep, Hatay, Afyonkarahisar gibi illerde sebze olarak kullanıldığını söyledi.